Taze sebzelerle beslenmenin önemi herkes tarafından bilinir. Ancak mevsim koşulları gereği her sebzeye dilediğimiz an ulaşmak mümkün değil. Fakat asıl sorun, mevsimi olmayan sebzeleri alıp tüketmek zorunda kalmak. Teknolojinin yarattığı kolaylık ise, sebzeleri şoklayarak uzun süre saklamayı ve dilediğimiz an kullanmayı mümkün kılıyor. Hem kış hem de yaz için sofranıza ekleyebileceğiniz şekilde sebzeleri saklamak, şoklama işlemi sayesinde çok kolay. Sebze ve meyveleri dondurucuda saklamanın ise belli başlı kuralları var.
Sebzeleri Dondurmadan Önce Neler Yapılmalı?
Şoklama işlemi söz konusu olduğunda tüm sebze ve meyveleri kapsayan 6 adet temel prensip mevcut. Bu prensipleri uyguladığınız takdirde sebze ve meyveleriniz ilk günkü tazeliğiyle korunur.
Seçeceğiniz Meyve ve Sebzelerde Tazeliğe Önem Verin
Çünkü her sebze en verimli zamanını kendi mevsiminde yaşar. Kendi mevsimlerinde sebze ve meyvelerin en tazelerine ulaşmanız mümkün. Örneğin kışın bezelye dondurmaya çalışmak oldukça faydasız bir girişim olur. Kendi mevsiminde taze olarak edindiğiniz sebzeleri şoklamak ise uzun vadede fayda sağlar.
Sebze ve Meyvelerin Hijyenik Olmasına Özen Gösterin
Derin dondurucu içerisinde dondurma işlemi, sebzenin tüm detaylarını içerir. Bu sebepten aldığınız sebzeyi en ince kıvrımına kadar titizlikle yıkayın. Zararlı bakteri ve mikropları öldürmek için 1 yemek kaşığı sirke koyduğunuz suda bekletmek de oldukça faydalıdır. Bu sayede sebzeleriniz, üstündeki toprak kalıntılarından ya da tarım ilacının etkisinden kurtulur.
Donduracağınız Besinleri Öncelikle Haşlayın
Ancak önemli olan haşlama süresini ideal seviyede tutmak. Çünkü yemek gibi pişen bir besini dondurucuda saklamak imkansız gibidir. Uygun sürede haşlanan besinler ise derin dondurucunuzun marifetiyle ilk günkü tazeliği ve lezzetiyle muhafaza edilir.
Şoklamayı Haşlama İşleminden Hemen Sonra Yapın
Şoklama işlemi, haşladığınız sebzeleri hızlıca buzlu bir tencerenin içine yerleştirmektir. Soğuk su ve buz, sebze ve meyvelerinizi hızlıca dirileştirir. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen besinler, soğuğun etkisiyle canlanır. Bu sayede dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Sebze ve Meyveleri Dikkatlice Kurutun
Kurulama işlemi sadece buzlanmaların yaşanmaması için değil, aynı zamanda bakteri üremesini önlemek için de oldukça önemlidir. Çok iyi şekilde kurutulan sebzelerde bozulmaların önüne geçilir. Bu sebeple dondurulacak sebze ya da meyveleri titizlikle kuruttuğunuzdan emin olun.
Besinleri Hava Almayacak Şekilde Paketleyin
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra sebze ya da meyvelerinizi koyduğunuz poşetlerin havasını tamamen alın. Bunu poşete bastırarak yapabileceğiniz gibi özel vakum araçlarıyla da tamamlayabilirsiniz. Böylece besinleriniz derin dondurucu içerisinde uzun süre bozulmadan güvenle korunur.
Peki Hangi Sebze Nasıl Dondurulmalı?
Taze fasulye: Dilediğiniz büyüklükte parçalara bölün. Ardından 5 dakika boyunca orta ateşte kaynatın. Sularını süzün ve paketleyin.
Patates: Dilediğiniz büyüklükte parçalar olacak şekilde doğrayın. Yaklaşık 3 dakika boyunca haşlayın ve buzlu suda şokladıktan sonra kurutun. Paketleme işleminin ardından dondurucuya kaldırın.
Soğan: İki farklı yolu var. İlki soğanları halka şeklinde kesmek ve bu halkaları birbirinden ayırarak dondurmak. Sonrasında paketlere koyup yeniden dondurucuya kaldırmak. Diğer yöntem ise, soğanı dilediğiniz ebatta küp küp doğramak. Dışarıda kurumasını beklemek ve paketlemek. Üstelik tek kullanımlık paketler oldukça kullanışlı olacaktır.
Şoklama işlemi sofralarınızı renklendirmenizi kolaylaştırdığı kadar sağlığınız için de oldukça faydalıdır. Derin dondurucuda korunan sebzeler, ortalama 3 ila 9 ay arası saklanabilir. Bu saklama süresi, saklamak istediğiniz sebzenin türüne göre değişkenlik gösterir. Dondurucunuzun en iyi şekilde tazelik sağlaması için, besinleri yerleştirmeden önce iyice temizleyin. Kötü kokuyu engellemek için vanilya özütü de kullanabilirsiniz. Ardından paketlediğiniz yiyecekleri düz bir biçimde yerleştirin.