Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar

Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar
Genel,

Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

 Özge San3 Eylül 20190 Yorum
2
Shares
Share on FacebookShare on Twitter
Derin Dondurucu Kışa Hazırlık

Yiyeceklerin kış ayları için derin dondurucuda saklanması en hesaplı ve sağlıklı yöntemlerden biridir. Yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında aynı tazelikte tüketilebilmesini sağlayan derin dondurucular, sağladıkları hesaplı tazelik sayesinde yiyeceklerin lezzetinde de bir değişiklik yaratmaz.

Sebze ve meyveleri derin dondurucuya atmadan önce bir etiket üzerine tarihi yazmanız, son kullanma tarihini takip etmenizi kolaylaştırır.

Sebzeleri Derin Dondurucuya Koymadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Derin dondurucuya koyacağınız sebzelerin mevsiminde olmasına dikkat etmelisiniz. Taze sebzelerin dondurulması vitamin ve mineral kaybını minimuma indirir.
  • Sebzeleri derin dondurucuya koymadan önce çok iyi yıkamalısınız. Bol suda yıkayarak tüm yabancı madde, toz ve kirden arınmasını sağlayın. Hatta sirkeli suda bile bekletebilirsiniz.
  • Dondurucuya koyacağınız sebzeleri çok fazla haşlamayın. Çok az haşlamanız yeterli. Haşlama süresi sebzenin çeşidine göre değişiklik gösterebilir.
  • Haşladığınız sebzeleri buzlu bir tencere içine hızlıca sokup çıkartarak şoklama işleminden geçirin. Şoklama işlemi sebzelerin daha canlı durmasını sağlar.
  • Şoklama işleminden donra derin dondurucuda saklayacağınız sebzeleri çok iyi bir şekilde kurutmalısınız. Kurutma işlemi sebzelerin bozulma ve buzlanma riskini azaltır ayrıca bakteri üremesini de engeller.
  • Kurutma işleminin hemen ardından buzdolabı poşetine sebzeleri yerleştirin ve poşetlerin havasını alın.

Meyveleri Derin Dondurucuya Koymadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Derin dondurucuda saklayacağınız meyveleri çok iyi bir şekilde bol su ile yıkayın ve kurutun. Kurutma işleminin tam olması meyvelerin bozulmasını önleyebilirsiniz.
  • Kabuklu meyveleri dondurucuya koymadan önce kabuklarını soyun ve kötü kısımlarını alın.
  • Büyük boyutlu meyveleri derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız dondurma işlemine hız kazandırmak amacıyla parçalara ayırın. Daha küçük parçalara böldüğünüzde dondurucuda yer tasarrufu da sağlayabilirsiniz.

Derin Dondurucuda Sebze ve Meyve Saklama Yöntemleri

Her bir sebze ve meyvenin derin dondurucuda saklama yöntemi ve dondurucuda kalma süresi farklıdır. İşte bazı meyve ve sebzeleri derin dondurucuda saklama yöntemleri:

Barbunya

En sevilen yaz sebzelerinden biri olan barbunyayı ayıklayıp tanelerini ayırın ve bol suda iyice yıkayın. Yıkadığınız barbunyaları biraz haşladıktan sonra soğumasını bekleyin ve buzdolabı poşetlerini koyup, havasını aldıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin. Barbunyayı çiğ olarak da derin dondurucuya atabilirsiniz ancak pişme süresi biraz daha uzun olabilir.

Kırmızı Biber

Salatası, kızartması ve dolması ile kış sofralarının da aranan lezzeti kırmızı biberleri bol suda iyice yıkadıktan sonra ikiye kesip çekirdeklerini temizleyin. Temizlenen biberleri kabuklu kısmı üste gelecek şekilde fırına atın ve üzerine zeytinyağı sürerek pişirin. Pişen biberlerin kabuklarını soyun ve soğumaya bırakın. İyice soğuduğundan emin olduğunuz biberleri buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Kabak

Çorbası, mücveri, böreği, yemeği ile damaklarda kalıcı bir lezzete imzasını atan kabakları bol suda iyice yıkayın ve kurulayın. Kuruladığınız kabakları rendeleyerek veya ister jülyen isterseniz küp küp doğrayarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Dilerseniz her üç yöntemi de kullanabilirsiniz. Rendelediğiniz veya doğradığınız kabakları kaynayan suyun içine atarak 2 dakika bekletin ve ardında buzlu suyun içine sokup çıkarın. Daha sonra iyice kurutup birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetlerine doldurup, poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Taze Fasulye – Börülce

En çok tüketilen yaz sebzelerinden biri olan taze fasulye ve börülceyi kışın da en az yaz mevsimi lezzetinde tüketebilirsiniz. Fasulyeleri ve börülceleri bol suda yıkadıktan sonra kılçıklarından temizleyin ve daha sonra istediğiniz boyutta kırın. Kırdığınız fasulyeleri kaynayan suyun içinde 2 dakika beklettikten sonra buzlu suyun içine atıp hemen çıkarın. Şokladığınız taze fasulyeleri iyice kuruttuktan sonra birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetlerine doldurup, poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Bamya

Yaz mevsiminin diğer önemli bir sebzesi olan bamyaları bıçak yardımıyla ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Derin bir tencere içinde su kaynatın ve içine limon suyu ekleyin. Ayıkladığınız bamyaları kaynayan suyun içinde 2-3 dakika beklettikten sonra buzlu soğuk suyun içine atıp çıkararak şoklama işleminden geçirin ve iyice kurulayın. Buzdolabı poşetinin altına domates dilimleri yerleştirin ve bamyaları kurulayıp poşete ekleyin. Daha sonra poşetin havasını alın ve derin dondurucuya yerleştirin.

Patlıcan

En çok sevilen yaz sebzeleri arasında ilk sırayı kapan patlıcanları derin dondurucuya atmadan önce ön hazırlık yapmak gerekir. Patlıcanları iyice yıkayın ve daha sonra istediğiniz boyutta doğrayarak tuzlu suyun içinde bekletin. Bir saat kadar beklettikten sonra patlıcanları temiz bir bez veya havlu üzerine alarak kurutun. Daha sonra patlıcanları ister derin yağda kızartın ya da isterseniz tost makinesinde isterseniz fırında yağlı kâğıda koyarak hafif yağda kızartın. Kızaran patlıcanların iyice soğuduğundan emin olduktan sonra porsiyonlar halinde yemeklik olacak şekilde poşetleyin. Daha sonra poşetin havasını alın ve derin dondurucuya yerleştirin.

Bezelye

Pilavı, çorbası, yemeği ile kış aylarının aranılan lezzeti bezelye, ön hazırlıksız doğrudan çiğ olarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Bezelyeleri ayıklayın ve taneleri iyice yıkadıktan sonra kurulayın. Kuruladığınız bezelyeleri poşete koyun ve poşetin havasını alıp derin dondurucuya yerleştirin.

Domates

Yaz – kış her mevsimin en çok kullanılan sebzelerinden biri olan domatesleri derin dondurucuda saklayarak hem yemeklerde, hem salatalarda ve soslarda kullanabilirsiniz. Dilerseniz rendeleyerek dilerseniz kuşbaşı doğrayarak ister çiğ ister pişmiş olarak domatesleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Domatesleri yıkayıp tepe noktalarını alın ve iyice kuruttuktan sonra buzdolabı poşetine bütün olarak koyun. Poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin. Aynı işlemi domatesleri birkaç parçaya ayırarak da yapabilirsiniz. Pişmiş olarak domatesleri saklamak için domateslerin kabuklarını soyun ve rondodan geçirin veya rendeleyin. Püre haline gelen domatesleri derin bir tencerede ağır ateşte pişirin. Piştikten sonra püreyi iyice soğutun ve buzdolabı poşetlerine koyup, poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Elma

En çok tüketilen ve sevilen meyvelerden biri olan elmayı derin dondurucuda vitamin ve mineral değerlerini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz. Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve parçalara ayırarak tuzlu suda bir süre bekletin. Daha sonra kurulayarak poşetlere yerleştirin ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya atın.

Muz

En basit şekilde derin dondurucuda saklanabilen meyvelerden biri olan muzun kabuklarını soyun ve dilediğiniz kalınlıkta dilimleyin. Dilimlediğiniz muzları buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Böğürtlen, Yaban Mersini

Böğürtlen ve yaban mersinini ayıklayın ve bol suda iyice yıkayın. Yıkadığınız meyveleri kuruttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Limon, Portakal

Limon ve portakalların suyunu sıkın ve sıktığınız suyu buz kalıplarına doldurun. Limon ve portakal kabuklarını kuruladıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Kivi

Kendine özgü lezzeti ile damaklarda tropikal bir aroma bırakan kiviyi, derin dondurucuda saklamak için kabuğunu soyun ve dilimleyin. Dilimlediğiniz kivileri buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Kavun

Kavunu ikiye bölün ve çekirdeklerini temizleyin. Dondurma kaşığı yardımıyla kavun topçukları yapın ve suyunu iyice akıttıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Ananas

Ananası soyun ve ortasını çıkartıp dilimlere ayırın. Akan suyunu buz kalıplarına alarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Dilimlediğiniz ananasları buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Avokado

Avokadoları yıkayın ve ortasındaki çekirdeği çıkarıp püre haline getirin. Püre haline gelen avokado üzerine kararmasını önlemek amacıyla limon suyu sıkıp buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Çilek

Çilekleri temizleyip bol su ile iyice yıkayın. Daha sonra ikiye bölerek kuruması için temiz bir bez veya havlu üzerine alın. Kuruyan çilekleri buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetin havasını alarak derin dondurucuya yerleştirin.

Previous

Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

3 Eylül 2019
Next

Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

11 Eylül 2020

Yorum Bırak Cevabı iptal et

Instagram’da HesaplıTazelik

No images found!
Try some other hashtag or username

En Popüler Yazılar

  • Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    10 Kasım 2017
  • Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    26 Temmuz 2017
  • Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    20 Ağustos 2017
  • Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    2 Ağustos 2017
  • Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    26 Temmuz 2018

Son Yazılar

  • Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    11 Eylül 2020
  • Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    3 Eylül 2019
  • Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    3 Eylül 2019

Sosyal Medya’da Takip Et!

© 2019 Şenocak Derin Dondurucu. Bütün hakları saklıdır, izinsiz ve kaynak göstermeksizin kullanılamaz.