Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar

Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar
Derin Dondurucu Rehberi,

Maydanoz, Dereotu ve Roka Gibi Yeşillikler Dondurucuda Nasıl Saklanır?

 Özge San9 Kasım 20170 Yorum
22
Shares
Share on FacebookShare on Twitter
roka-derin-dondurucu

Maydanoz, dereotu, roka ve ıspanak gibi yeşillikler yaz kış sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Yeşil sebzelerin hemen hemen hepsi yüksek C vitamini depoları oldukları için dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenler için önemli besin maddeleridir. Yeşil sebzeler çiğ tüketilebildiği gibi bir kısmı haşlanarak ya da yemeği yapılarak da sofralara eklenebilir. Hem lezzetleri hem de besleyici içerikleri sayesinde yeşillikler bedenini zinde tutmak isteyenlerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Yeşillikler Nasıl Seçilmelidir?

Doğanın ana renklerinden biri olan yeşil, birçok sebzeye de çeşitli tonlarıyla parlaklık katar. Yeşil sebzeler; vitamin ve mineraller açısından zengin olmalarının yanı sıra yüksek lif oranları sayesinde de sağlıklı sindirime destek olurlar. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler; kanı temizler ve dolaşımı hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, karaciğer, safra kesesi ve böbrek fonksiyonlarını hızlandırır. Ayrıca yeşil renk hissiyat olarak da kişiye ferah bir enerji verirken bazı yeşil sebzeler depresyonu hafifletici etkilere de sahiptir.

Yeşillik aldığınızda uzun süre dayanmasını istiyorsanız bu süreyi uzatma konusunda en büyük etkenlerden biri sebzenin tazeliği olacaktır. Aldığınız marul, dereotu, roka ve ıspanak gibi yeşil sebzeler ne kadar taze ise uygun yöntemlerle saklandığında uzun süre dayanıklı kalmaları o kadar olasıdır.

Ispanakta; köklerin olabildiğince kırmızıya yakın ve yaprakların da sıkı değil, daha yayvan halde duruyor olması gerekir. Ek olarak, daha çok yaprağı olan ve sapları daha kısa olan ıspanak demetleri daha lezzetlidir. Marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde, yaprakların çıtır çıtır olması yeşilliğin tazeliğine dair bilgi verir. Maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerin ise ne kadar taze olduğu yapraklarının rengine bakılarak anlaşılır. Olabildiğince sararmamış, canlı yeşil tonlara sahip yapraklı olan demetler seçilmelidir, çünkü bu demetler daha diridir.

Yeşillikler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanmalıdır?

Yeşillikler derin dondurucu içerisinde saklanmadan önce bazı işlemlerden geçirilir. Hazırlık yöntemleri yeşilliğin dondurucudan çıkarıldıktan sonra çiğ mi yoksa pişirilerek mi tüketileceğine göre değişiklik gösterir. Her yöntemin ortak özelliği ise sebzelerin öncelikle iyice yıkanmasıdır. Yıkama işlemi sırasında hijyen konusunda daha hassas olan kişiler sirkeli su kullanmayı tercih edebilir.

1.Yöntem:

İlk yöntem çiğ olarak saklanacak yeşillikler için uygundur. Bu yeşillikler arasında maydanoz ve dereotu sayılabilir. Yıkama işleminden sonra yeşillikler özenle kurutulur. Arzuya göre doğrama işlemi de yapılabilir. Kurutma işlemi ne kadar iyi yapılırsa bozulma süresi o kadar uzar. Kuruyan sebzeler kağıt bir havluya ya da saman kağıdına sarılarak kilitli poşetlere konur. Poşetler vakumlu olursa ya da bir pipet yardımıyla havası çekilirse yine bozulma süresini uzatmaya katkısı olur.

Bu şekilde yeşillikler derin dondurucuda 2-3 ay tazeliklerini korurlar. Buzdolabında çözünme gerçekleştikten sonra sebzeler gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

2.Yöntem:

Ispanak gibi yeşil sebzeler için uygun olan bu yöntem haşlanmasında bir sakınca olmayan ve büyük yapraklarından dolayı çok yer kaplayacak yeşil sebzeleri daha kolay bir halde saklayabilmek için kullanılır. İlk yönteme göre bu yöntem, sebzelerin daha uzun süre derin dondurucu içerisinde taze kalabilmelerini sağlar.

Bir tencere su ile doldurulur, ocağa konur ve su kaynayana kadar beklenir. Ayrı bir kaba buzlu su konur. Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir. Ispanak gibi sebzeler 2. yöntem kullanıldığında derin dondurucuda yaklaşık 9-10 ay kadar muhafaza edilebilir.

Dere OtuDereotuMaydanozRokaSemizotu
Previous

Anne sütü ve Bebek Yemekleri Derin Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilmeli?

7 Kasım 2017
Next

Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

10 Kasım 2017

Yorum Bırak Cevabı iptal et

Instagram’da HesaplıTazelik

No images found!
Try some other hashtag or username

En Popüler Yazılar

  • Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    10 Kasım 2017
  • Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    26 Temmuz 2017
  • Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    20 Ağustos 2017
  • Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    2 Ağustos 2017
  • Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    26 Temmuz 2018

Son Yazılar

  • Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    11 Eylül 2020
  • Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    3 Eylül 2019
  • Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    3 Eylül 2019

Sosyal Medya’da Takip Et!

© 2019 Şenocak Derin Dondurucu. Bütün hakları saklıdır, izinsiz ve kaynak göstermeksizin kullanılamaz.