Günün herhangi bir anı taze pişmiş, sıcacık bir kurabiyeye kim hayır diyebilir? Her zaman elinin altında kurabiye bulmak isteyenler için derin dondurucuda kurabiye saklamakla ilgili bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Derin Dondurucuda Kurabiye Saklamanın Avantajları
Kurabiyeyi neden derin dondurucuda saklamalıyım diyorsanız, verilecek çok cevap var. Bunlardan ilki ister gece yarısı, ister sabah kahvaltısı olsun günün hangi saat diliminde olursanız olun, tazecik kurabiyeler yiyebilirsiniz. Tek seferde onlarca kurabiye yapmak yerine sadece yiyeceğiniz kadarını pişirerek tüketebilirsiniz. Aniden çıkagelen ve size sürpriz yapan misafirlerinize siz de tatlı bir sürpriz yapabilirsiniz. Kısacası hem zamandan kazanıp, hem de içinde ne olduğundan emin olduğunuz, sağlıklı ve lezzetli kurabiyelerin tadına varabilirsiniz.
Derin Dondurucuda Saklanmaya En uygun Kurabiye Hamurları Hangileridir?
Pişmemiş kurabiyeleri derin dondurucuda saklamak istiyorsanız önce hangi kurabiye hamurlarının daha iyi sonuçlar verdiğini bilmeniz gerekir. Kurabiye hamuru hakkında en temel kural sıvı hamura sahip kurabiyelerin iyi sonuçlar vermeyeceğidir. Örneğin madlen kurabiyesi gibi kek ile benzer yapıya sahip kurabiye hamurlarını pişmeden derin dondurucuda saklamak fazla tercih etmeyeceğiniz bir yöntem olmalı. Ancak bu yapının dışındaki birçok kurabiye hamuru derin dondurucuda kolaylıkla saklanabilir.
En iyi sonuç veren kurabiye hamurları arasında zencefilli kurabiye, çikolata parçalı kurabiye, yulaflı üzümlü kurabiye, fıstık ezmeli kurabiye ilk sıralarda yer alıyor. Çünkü bir kurabiyenin hamurunda ne kadar çok yağ varsa dondurulduktan sonra da o kadar iyi sonuçlar veriyor.
Elbette kurabiye çeşitlerini dondururken takip edilmesi gereken yollar ve yöntemler var. Çikolata parçalı, yulaflı üzümlü ya da fıstık ezmeli kurabiyeler gibi tek tek şekil verilerek pişirilen kurabiyeleri dondurmadan önce, tek tek tepsiye dizmek gerekiyor. Tepsiyi derin dondurucuya kaldırıp, kurabiyelerin birbirine dokunmadan donması için en az 6 saat bekletmek gerekiyor. Ardından donmuş parçaları buzdolabı poşetlerine ya da dondurulmaya uygun kaplara koyarak derin dondurucuya kaldırabilir, kurabiyelerinizi 3 aya kadar dondurucuda saklayabilirsiniz. Pişirmek istediğinizde ise sadece dondurucudan çıkarıp, çiğ kurabiyeyi nasıl pişiriyorsanız, aynı şekilde pişirebilirsiniz.
Damalı kurabiye, sarmal kurabiye ya da kuru meyveli kurabiye gibi tek bir baton şekli verildikten sonra dilimlenerek pişirilen kurabiyeleri saklamak için ilk önce hamuru açın. Ardından bu hamuru kullanılacak miktar göz önüne alarak 2-3 parçaya bölün. Bölünen her parçayı baton şeklinde yuvarladıktan sonra yağlı kağıtla güzelce sararak buzdolabı poşeti ya da dondurucuya uygun bir kaba yerleştirin. Bu şekilde hazırlanan kurabiye hamuru, dondurucuda 3 aya kadar saklanabilir. Pişirmek istendiğinde baton şeklindeki hamuru tezgah üstüne çıkararak 15 dakika kadar hafifçe çözülmesini beklenir. Ardından dilimlenen kurabiyeler fırında çiğ kurabiye hamuru talimatlarında olduğu gibi pişirilir.
Şeker hamuru ya da glazür kullanılarak hazırlanan, kurabiye kalıpları ile şekil verilen hamurları da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu hamurları önce tarife göre hazırlayın, ardından hamuru ikiye bölerek çok kalın olacak şekilde oklava ile açın. Buzdolabı poşeti ya da dondurucuda kullanılacak kapların boyutuna gelen hamurları streç folyo ya da yağlı kağıda sardıktan sonra buzdolabı poşetine ya da kaba koyarak derin dondurucuya kaldırın. Bu hamurlar da diğer kurabiye hamurları gibi 3 aya kadar derin dondurucuda saklanabilir. Hamur pişirilmek istendiğinde tezgah üstüne çıkartmak ve açılabilir yumuşaklığa gelene dek çözülmesini beklemek gerekiyor. Çözülen kurabiye hamuru istenen incelikte açıldıktan sonra kalıplarla kesilerek fırına konabilir.
Pişmiş Kurabiyeler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Derin dondurucuda pişmiş kurabiyeleri saklamak da mümkün. Hemen hemen her pişmiş kurabiye derin dondurucuda 2 aya kadar saklanabiliyor. Ancak bazılarının formu ve görüntüsü bozulabiliyor. Derin dondurucuda iyi sonuçlar veren pişmiş kurabiyeler ise biscottiler, kalıpla kesilmiş kurabiyeler, yulaflı, çikolata parçalı ve fıstık ezmeli kurabiyeler olarak öne çıkıyor .
Pişmiş kurabiyeleri dondurucuda saklamak için önce birbirine temas etmeyecekleri bir tepside dondurmak gerekir. Eğer alan çok kısıtlı ise aralarına yağlı kağıt koyarak üst üste dondurmak da söz konusu olabilir. Tamamen donan kurabiyeler daha sonra buzdolabı poşetlerine ve hava almayan dondurucu kaplarına konularak saklanabilir. Kurabiyeleri yemek istediğinizde dondurucudan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz yeterlidir. Eğer sıcak kurabiye yemek isterseniz, kurabiyelerinizi fırında 10 dakika kadar ısıtabilirsiniz.