Browsing Tag

Taze Fasülye

Şeftali Derin Dondurucu
Derin Dondurucu Rehberi,

Yaz Sebzeleri ve Meyveleriyle Kışa Hazırlık

Sebze ve meyve çeşitlerinin en zengin olduğu dönem yaz aylarıdır. Domates, biber, fasulye, çilek, şeftali gibi tatlar bu aylarda lezzetleriyle sofralarımızı süsler. Kışa hazırlık yaparken gıdaların aromalarını korumanın en iyi yolu onları derin dondurucu kullanarak saklamaktır. Konservelemeden çok daha kolay olan bu yöntem, aynı zamanda sebze ve meyvelerin besin değerlerini de en iyi şekilde muhafaza etmelerini sağlar.

Yazın vazgeçilmezi taze fasulye nasıl saklanmalı?

Taze fasulyeleri dondurmak oldukça kolay bir işlemdir. Saklanmaya uygun fasulyeler derin dondurucuda 8 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Dondurma hazırlıklarının ilk aşaması doğru sebze seçimidir. Dondurulmak için seçilecek fasulye için en iyi zaman Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Fasulyenizi seçerken lekesiz, canlı, parlak olmasına özen gösterin. Sert ve uçları soyulmuş olan fasulyeleri kullanmaktan kaçının.

Fasulyelerin her iki ucunu bıçakla aldıktan sonra kılçıkları varsa başlarıyla birlikte ayıklayarak çıkarın. Uçları ve kılçıkları alınan fasulyeleri tercihinize göre orta büyüklükteki eşit parçalara bölün. Derin bir kapta her 1 kilo fasulye için 5 litre olacak şekilde su ekleyin ve kaynatın. Bu sırada bir başka derin kabın içerisini buzlu suyla doldurun. Kaynayan suya fasulyelerinizi atarak sertliğine göre 2 – 4 dakika arası bekletin. Kaynayan suyun içerisinden süzerek aldığınız taze fasulyeleri buzlu suya daldırın ve soğumaları için birkaç dakika burada tutun. Fasulyeler soğuduktan sonra buzlu sudan çıkarın ve kurumaya bırakın.
Üzerlerindeki fazla su kuruduktan sonra fasulyelerinizi üst kısımlarında birkaç santim boşluk kalacak şekilde dondurucu torbalarına yerleştirin. Ağızlarının sıkıca kapalı olduğundan emin olduğunuz torbaları, üzerlerine dolum tarihlerini ekleyerek etiketleyin ve düz bir şekilde derin dondurucu içerisine yerleştirin.

Güneşli günlerin lezzetini taşıyan yaz domatesleri nasıl saklanmalı?

Saklama işlemi için çok yumuşak olmayan ama olgun ve kırmızı domatesler seçin. Kışa hazırlık için dondurmak istediğiniz domatesleri öncelikle kısa bir haşlama işleminden geçirmelisiniz. Derin bir tencerede su kaynatın ve domatesleri kaynayan suda 60 – 90 saniye arası tutun. Bir kevgir ya da süzgeç yardımıyla haşlanan domatesleri alın ve hemen buzlu suya aktarın. Bu işlem sonrası kabukları kolayca soyulacaktır.

Kabuklarından arındırdığınız domatesleri dilerseniz bütün halleriyle koruyabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise sap kısımları ve çekirdeklerinden ayırıp küp şeklinde doğrayarak saklamaktır. Bu işlemden sonra domateslerinizi kilitli dondurucu poşetlerine aktarabilirsiniz. Paketinizi kapatırken fazla havanın mümkün olduğunca dışarı atıldığından emin olun. Tüm havayı almak için kapatmadan önce bir pipet kullanarak havayı çekebilirsiniz. Dondurulmuş domatesler doğru saklama koşullarında 12 – 16 ay arası tazeliklerini koruyabilirler.

Şeftali aromatik kokusunu kaybetmeden nasıl saklanmalı?

Derin dondurucuda saklamak için şeftali seçerken çekirdeklerinden kolayca ayrılan türden olmasına dikkat edin. Şeftaliler aromasını alacak kadar olgun fakat ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Şeftalilerin kabuklarını soymak için domateste kullanılan yöntemi uygulayın. Kabuklarını soyduğunuz şeftalileri önce yarıya keserek çekirdeklerini çıkarın, daha sonra orta büyüklükte dilimlere ayırın. Büyük bir kaba yarım limonun suyunu sıkın ve içerisine bir yemek kaşığı şeker ekleyin. Dilimlediğiniz şeftalileri bu karışımın içerisinde yaklaşık yarım saat kadar bekletin Bu işlem şeftalilerin kararmasını ve yapılarının bozulmasını önleyecektir. Havalarını iyice alarak buzdolabı poşetlerine yerleştirin ve üzerlerini etiketleyerek dondurma tarihlerini belirleyin. Dondurulmuş şeftaliler 9 aya kadar tazeliklerini koruyabilirler.

Yemeklere renk katan kırmızı biber nasıl saklanmalı?

Lezzetiyle kışa hazırlık sebzelerinin başında yer alan kırmızı biber, kolaylıkla dondurulan ürünlerdendir. Orta büyüklükteki biberlerin başlarını keserek alın ve iç kısımlarındaki çekirdekleri bir bıçak yardımıyla temizleyin. Temizlediğiniz biberleri boyuna olacak şekilde orta incelikte dilimlere ayırın. Bir tepsiye pişirme kağıdı serin ve dilimlediğiniz biberleri tepsiye dizin. Tepsiyi buz dolabına koyarak yaklaşık iki saat biberlerin içlerindeki suları koruyacak şekilde donmasını sağlayın. Dolaptan çıkardığınız biberleri içlerindeki havayı mümkün olduğunca alarak buzdolabı poşetlerine yerleştirin ve düz bir şekilde dondurun. Doğru şekilde saklanan biberler 12 aya kadar derin dondurucu içerisinde tazeliklerini korurlar.

Kışın en çok özlenen meyvelerden olan çilek nasıl saklanmalı?

Çilekleri derin dondurucu için hazırlamanın birkaç farklı yolu bulunur. Kullanım süresini uzatmak için tercih edilen metodlardan biri dilimleyip şekere yatırarak dondurmaktır. Şeker tüketimine dikkat edenler için ise çilekleri doğrudan dondurmak daha sık kullanılan bir yöntemdir. Bunun için saplarından ayırarak iyice yıkanan çilekler bir tepsiye dizilir ve üzerlerindeki tüm su kuruyana kadar bekletilir. Üzerlerinde kalan nem, dondurucuda beklediği sırada yanık oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden çileklerin dondurulma işleminden önce tamamen kuru olması önemlidir.

Kuruyan çilekler pişirme kağıdı serili bir tepsiye dizilerek üzerleri streç film ile kaplanır ve en az 4 saat olacak şekilde buzlukta bekletilir. Çilekler tamamen donduktan sonra buzdolabı poşetlerine dizilerek ağızları hava almayacak şekilde kapatılır. Dondurulma tarihleri etiketlenen çilekler, doğru saklama koşullarında 12 aya kadar korunabilirler.