Browsing Tag

Şenocak Derin Dondurucu

Derin Dondurucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel,

Derin Dondurucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Derin dondurucular; mevsiminde stoklanan gıdaları, Kurban Bayramı’nda fazlaca kalan etleri, balıkları, sebze ve bakliyatları, kısaca her şeyi kolayca dondurarak saklayabileceğiniz elektrikli ev aletleridir. Sebze, meyve ve bakliyatları mevsimi dışında tüketme alışkanlığı, yaz-kış taze balık yeme isteği, çalışan kişilerin dondurulmuş gıdaları pratik pişirebilme ihtiyacı gibi çağımızın ihtiyaçları arttıkça, derin donduruculara olan talep de önem de aynı oranda artmıştır. Gelişen teknoloji ve malzeme kalitesi ile birlikte derin dondurucu teknolojisi de gelişmiş, günümüzde neredeyse her evde bir derin dondurucu görmek mümkün hale gelmiştir. Hal böyle olunca, derin dondurucu satın almak da kendi başına önem verilmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Bu yazıda sizlere hayatınızı kolaylaştıran ve hesaplı tazelik sunan derin dondurucu modelleri, arasından hangisinin size daha uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ipuçlarını sunacağız.

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Derin dondurucular hem pratiklik hem de ekonomiklik sunan ev ürünleridir. Derin dondurucular sayesinde mevsiminde alınan ya da toplanan sebze meyveler ve Kurban Bayramı’nda elde edilen etler her mevsim tüketilebilecek durumda tutulabilir. Hal böyle olunca, derin dondurucu satın alırken dikkat edilmesi gereken ve çoğu zaman gerçekten çok işe yarayan birkaç püf noktası bulunur. Bu noktalar; pratikliğin yanında ekonomik ve gerçekten evinizde işinize yarayacak, tam anlamıyla ihtiyacınız olan derin dondurucu modelini satın almanızı sağlayacaktır.

Derin Dondurucuya İhtiyacınız Olup Olmadığını Net Şekilde Belirleyin

Genellikle çok fazla stok yapmıyorsanız; et, meyve, sebze gibi ürünleri yetiştiği mevsimde tüketiyor veya stoklamıyorsanız derin dondurucu satın almanıza gerek olmayabilir. Eğer çok fazla gıda stoklamıyorsanız, eti kasaptan, dondurulmuş gıdaları da marketten alıyorsanız bir derin dondurucu almadan önce bu alışkanlıklarınızı kontrol etmelisiniz. Derin dondurucu satın alırken mutlaka ihtiyacınız olup olmadığına ve kullanım amacınıza karar vermelisiniz. İhtiyacınızı belirlemenizin ardından, size en uygun derin dondurucu modelleri arasından seçim yapmanız daha doğru olacaktır.

Derin Dondurucu Tipleri Arasından Hangisini Seçeceğinizi Belirleyin

Derin dondurucular, iki tip olarak üretilir. Bunlardan ilki dikey derin dondurucu, diğeri ise yatay derin dondurucu modelleridir. Yatay derin dondurucular halk arasında sandık tipi derin dondurucu olarak da bilinir ve kapasiteleri, çekmeceli dikey derin donduruculara göre daha yüksektir. Bazı dik derin dondurucu modelleri, sandık tipi derin donduruculara oranla daha az yer kaplar. Çok fazla et stoğu yapmayan, gıda stoğu düşük olan kişiler tarafından fazlaca tercih edilen küçük derin dondurucu modelleri; düşük kapasiteli dik derin dondurucu modelleri arasında yer alır. Derin dondurucu satın alırken, bu iki model arasından evinize ve kullanım kapasitenize göre seçim yapmalısınız. Sandık tipi derin dondurucularda gıdaları üst üste koyarak stoklayabilir, dikey derin dondurucu modellerinde ise klasik buzdolabı rafları gibi bir istifleme modelini kullanarak stok yapabilirsiniz.

Derin Dondurucunuzun Enerji Tasarruflu Olmasına Özen Gösterin

Derin dondurucu sahip olmanın temelinde tasarruf etmek yatar. Bu tasarruf; mevsiminde stoklanan gıdaların istenen zaman çıkarılıp tüketilmesi ve mevsimi olmadığı için oluşan fiyat farkını ödememektir. Derin dondurucular ile tasarruf ederken, beklemediğiniz elektrik faturaları ile de karşılaşmak istemezsiniz. Bu nedenle derin dondurucu satın alırken enerji sınıfını göz önünde bulundurmanız oldukça büyük önem taşır. Gün boyu elektriğe takılı olarak çalışacak bu tür elektrikli ürünleri satın alırken hem doğayı hem de bütçenizi korumak için; A+ ve A++ gibi enerji sınıfı yüksek derin dondurucu satın almanız oldukça önemlidir.

Derin Dondurucunuzu Hangi Amaçla Kullanacağınıza Karar Verin

Derin dondurucular, endüstriyel amaçlarla kullanılabildiği gibi, evlerde gıdaları tasarruflu saklama amacıyla da kullanılır. İşiniz gereği bir derin dondurucu alacaksanız ve tek amacınız dondurulmuş gıdaları müşterilerinize daha iyi sergilemek ise; endüstriyel derin dondurucu modellerini tercih etmelisiniz. Eğer evinizde meyve, sebze ve et stoklamak istiyorsanız da ev tipi derin dondurucu modelleri arasından size en uygun olanı tercih etmelisiniz. Böylelikle hem amacınıza uygun bir derin dondurucu sahibi olursunuz, hem de derin dondurucuyu koyacağınız yeri önceden belirleyebilirsiniz.

Derin Dondurucunuzun Elektrik Kesintisinde Ne Kadar Dayanıklı Olduğunu Öğrenin

Derin dondurucular elektrik ile çalıştığı için elektrik kesintilerinin derin donduruculara etkisi oldukça fazla olabilir. Bu gibi durumlarda derin dondurucunuzun içerisindeki gıdaları ne kadar süreyle muhafaza edebileceği en önemli özelliklerden bir tanesidir. Derin dondurucu satın almadan önce, elektrik kesintisi anında ne kadar süreyle gıdaları donmuş halde tutacağını öğrenmelisiniz. Böylelikle istenmeyen bir durumda gıdalarınızın bozulmasının önüne geçebilir, elektrik kesintilerinde daha uzun süre içindekileri koruyabilecek bir derin dondurucu modeli seçebilirsiniz.

Derin Dondurucunuzun Garanti Süresi ve Teknik Servis İmkanlarına Dikkat Edin

Derin dondurucu modelleri arasından size en uygun olanı seçerken; teknik servis ve garanti sürelerini göz önünde bulundurmalısınız. Herhangi bir arıza durumunda teknik servis ağı yaygın bir derin dondurucu markası tercih ettiğinizde ortaya çıkabilecek sorunlara hızlı bir şekilde özüm bulabilirsiniz. Teknik servis ağı dar, garanti süreleri kısa markalar arasından tercih yaptığınızda ise arıza halinde hem bütçeniz hem de zamanınız oldukça zorlanabilir. Bu yüzden derin dondurucu alırken markanın güvenilirliğine ve garanti şartlarına ayrı özen göstermeniz gerekir.

Derin Dondurucunuzu Evde Nereye Koyacağınızı Belirlemelisiniz

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, derin dondurucular iki tip olarak üretilir. Bunlardan bir tanesi sandık tipi derin donduruculardır. Sandık tipi derin dondurucular derin ve geniş olmalarıyla bilinir. Sandık tipi derin dondurucu alıyorsanız, evinizde derin dondurucunuzun sığabileceği kadar genişlikte ve derinlikte boşluk olmasına dikkat etmelisiniz. Dik derin dondurucu için de evinizdeki tavan yüksekliği önemlidir. Çoğu derin dondurucu, buzdolabı uzunluğunda olacağı için tavan boyu çok önemli olmasa da derin dondurucunuzu konumlandıracağınız yerde en az bir buzdolabı sığacak kadar yer olmasına dikkat etmelisiniz. Derin dondurucuları konumlandıracağınız yer ile alakalı bir diğer önemli konu da direkt olarak güneş ışığı almamasını ve ısı kaynaklarına yakın olmamasını sağlamaktır. Direkt olarak güneş ışığı gören, çevre koşullarına maruz kalan veya soba ve radyatöre yakın konumlandırılan derin dondurucular, çalışma prensiplerinin dışına çıkarak daha yüksek enerji harcayabilir. Bu yüzden derin dondurucunuzu evin içinde konumlandırmanız, her türlü sıcaktan uzak tutmanız, rutubetli ortamlardan uzaklaştırmanız oldukça hayati önem taşır.

Derin Dondurucunuzun Kapasitesini Belirleyin

Derin dondurucunuza ne kadar ürün koyacağınızı, derin dondurucu satın almadan önce belirlemelisiniz. Geniş bir aileniz varsa, tüm mevsim için gıda stoklamak istiyorsanız yüksek kapasiteli derin dondurucu modelleri arasından seçim yapmalı, daha az stok yapıyorsanız küçük iç hacimli derin dondurucular arasından seçim yapmalısınız. Böylelikle ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılayan bir derin dondurucu sahibi olabilirsiniz.

Sizin için hesaplı tazelik olarak; derin dondurucu gibi evlerde ve iş yerlerinde önemli, çok faydalı ve uzun ömürlü bir ev aletini satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bu kriterlerin önemlerini anlatmaya çalıştık. Derin dondurucu alırken bu maddeleri göz önünde bulundurmanız; servis ağı, garanti süresi, hizmet kalitesi, ürün malzeme dayanıklılığı gibi konularda bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir.

Gıda Saklanırken Yapılan hatalar
Genel,

Derin Dondurucu’da Gıdalar Saklanırken Yapılan Hatalar

Gıdaları derin dondurucuda saklamak hem büyük bir pratiklik hem de ev ekonomisine katkı sağlayıp hesaplı tazelik sunar. Bu nedenle herkes daha sonra kullanmak üzere satın aldığı bazı gıdaları derin dondurucuda saklar. Yine de aldığınız her gıdayı hiçbir detaya dikkat etmeden derin dondurucuya koymamalısınız. Bazı gıdaların derin dondurucuya konulmadan önce daha sağlıklı ve daha taze olması için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bulunur. Pek çok kişinin gıdalarını derin dondurucuya kaldırırken yaptığı hataları ve nasıl doğru şekilde saklanabileceğini detaylı olarak inceleyelim.

Balığı Oda Sıcaklığında Değil Buzdolabında Beklettikten Sonra Saklayın

Genellikle balık derin dondurucuda saklanacağı zaman direkt olarak oda sıcaklığındaki haliyle konuluyor. Hâlbuki derin dondurucuda balıklar saklanacağı zaman bir süre buzdolabında bekletmek gerekir. Bu şekilde yapılmadığında balık; önce suyunu, ardından da formunu kaybeder. Aynı şekilde balığı tüketeceğiniz zaman da direkt olarak oda sıcaklığına bırakıp çözülmesini beklemek yerine bir süre buzdolabında bekleterek yavaşça çözülmesini sağlamalısınız. Ayrıca balığı derin dondurucuda saklamadan hemen önce bir miktar tuzlamanız balığın diriliğini muhafaza etmesine imkân tanıyacaktır. Bununla birlikte hem pratiklik hem tazelik hem de lezzet açısından balıkları ayıkladıktan sonra derin dondurucuda saklamanızda fayda var.

Konserve Yiyecekleri Derin Dondurucuda Saklamayın

Marketten hazır olarak almış olduğunuz konserve gıdaları derin dondurucuda saklamak gibi bir isteğiniz varsa bundan vazgeçmeniz gerekecek. Çünkü konservelerin içerisinde bulunan su, derin dondurucu içerisindeyken genleşebilir ve konserve derin dondurucuda patlayabilir. Bu riski almamak adına konserve yiyecekleri derin dondurucuda saklamamalısınız.

Çorbalarınızı Saklamadan Önce Derin Dondurucuya Hazırlayın

Pek çok kişi çorbayı; soğumasını beklemeden ve kabı ağzına kadar doldurarak ya da makarna ve fazla pişmiş sebzelerin olduğu çorbaları derin dondurucuya koyarak sıklıkla hata yapıyor. Sıcak ya da ılık çorbayı derin dondurucuya koymak derin dondurucunun ısısını düşürür. Böylece diğer yiyecekler de ani ısınır ve ani soğur. O nedenle yiyeceklerin sağlıklı ve taze halini koruması için çorbaları tamamen soğuduktan sonra derin dondurucuya koymalısınız. Daha sağlıklı olması gerekçesiyle çorbayı cam kavanozda buzdolabında saklamak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada kavanozu ağzına kadar çorbayla doldurmamaya özen gösterin. Aksi takdirde içerisindeki su genişleyerek kavanozun patlamasına sebep olabilir.

Aynı durumda derin dondurucuya konan meşrubat ve maden suyu şişeleri için de geçerli.

İçerisinde makarna veya şehriye gibi malzemelerin olduğu çorbaları da direkt olarak derin dondurucuya koymak, çıkartıldığında gıdaların lapa kıvamına gelmesine neden olabilir. O sebeple makarnaları ayırarak derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçerisinde süt veya krema olan çorbaları da mümkün mertebe derin dondurucuda saklamamalısınız. Çıkardığınızda pütür pütür olacak ve lezzetini kaybedecektir. Son olarak derin dondurucuda saklamak üzere yaptığınız sebze çorbalarının sebzelerini çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Çünkü derin dondurucudan çıkarıp tekrar ısıtacağınız zaman yeniden pişmeye devam edebilir ve lezzetlerini kaybedebilirler.

Derin Dondurucuda Gıdaları Saklama Sürenize Dikkat Edin

Bir gıdayı derin dondurucuda saklamanız bunun sonsuza dek aynı tazelikle ve lezzette kalacağı anlamına gelmez. Ancak pek çok kişi özellikle derin dondurucuya kaldırdığı etlerinin bekleme sürelerini dikkate almıyor. Bu da gıdayı sağlıksız şekilde tüketmenize neden olabilir. O sebeple koyun veya kuzu etini 9 ay, dana pirzolayı 4 ile 6 ay arası, dana antrikotu en az 12 ay, tavuk ya da hindiyi bütün halde 12 ay, tavuk ya da hindiyi parçalanmış halde 9 ay, pastırmayı 1 ay, pişmemiş köfteyi 3 ile 4 ay arası, sosis ve salam gibi gıdaları ise 1 ile 2 ay arası derin dondurucuda saklamalısınız. Füme etleri ise derin dondurucuda saklamak çok iyi bir fikir olmayabilir.

Etlerin haricinde unlu mamullerin de derin dondurucuda saklama süreleri bulunur. Pişmiş ekmeği 2 ile 3 ay arası, pişmemiş ekmeği 1 ay, pişmiş kurabiyeyi 6 ile 8 ay arası, pişmemiş kurabiyeyi 3 ay ve pişmiş keki 6 ile 12 ay arası derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Balıkların da saklama süreleri oldukça önemlidir. Yağsız balıklar en fazla 6 ay, yağlı balıklar 2 ile 3 ay arası, pişmiş balıklar 4 ile 6 ay arası, midye 2 ay, yengeç 12 ay, karides ve deniz tarağı 10 ay kadar derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu süreleri aşmamak için mutlaka ambalajların üzerine derin dondurucuya konuldukları tarih yazılmalıdır. Narenciyeyi 3 ay, diğer meyveleri 9 ile 12 ay arası, yemişleri 3 ay ve sebzeleri 8 ile 12 ay arası derin dondurucuda saklamanız mümkün.

Derin Dondurucuda Sakladığınız Gıdaları Çözdürüp Yeniden Dondurmayın

Derin dondurucuda saklamak üzere gıda koyarken pek çok insan gıdanın tamamını ambalajlayıp koyuyor. Ancak o gıdayı kullanması gerektiğinde tamamını çözdürüp bir kısmını tekrar derin dondurucuya koyuyor. Bu, gıdaların hijyenik ve sağlıklı yapılmasının bozulmasına neden olabiliyor. O nedenle dondurmak istediğiniz gıdaları tek seferde kullanacağınız miktarlarda porsiyonlar halinde et, tavuk ve balık gibi gıdaları da ayrı raflara koyarak saklayın. Bu saklama işlemi için de en uygun ambalaj buzdolabı poşeti olacaktır. Fakat derin dondurucuda saklamak istediğiniz gıdayı buzdolabı poşetine koyduktan sonra içinde bulunan havayı tamamen boşaltmalısınız. Bununla birlikte her bir poşetin üzerine gıdayı derin dondurucuya koyduğunuz tarihi yazmanız tazeliğini koruyacak sağlıklı gıdalar tüketmenize yardımcı olur.

Patates ve Kabuklu Yumurta Gibi Gıdaları Derin Dondurucuda Saklamayın

Her ne kadar gıdanın en taze halinde kalmasını sağlayamıyor olsa da gıdayı oldukça taze, pratik ve lezzetli şekilde saklayabildiği için derin dondurucuya her gıdayı koyma eğilimi gösteriliyor. Oysa bazı gıdaların kesinlikle derin dondurucuda saklanmaması gerekiyor. Kabuklu yumurta derin dondurucuda saklandığında genleşiyor ve çatlıyor. Bu durum onun bakterilere çok daha açık olmasına sebep oluyor. Yani kabuklu yumurtayı sağlığınız için de derin dondurucuya koymamanız gerekiyor.

Patates ise çiğ halde derin dondurucuda saklandığında sertliğini kaybeder. Dolayısıyla tekrar çözdürdüğünüzde patatesi yemek yapma alışkanlıklarınıza uygun şekilde pişiremeyebilirsiniz. Eğer derin dondurucuya kaldırmak istiyorsanız önce pişirmelisiniz. Fakat kızartma şeklindeki gıdaların da sonradan çözdürüldüğünde gevşeme ihtimalleri olduğu için derin dondurucuda saklanmaları doğru olmayabilir.

barbunya
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucuda Barbunya Nasıl Saklanır?

Hormonlu gıdalar, sera ürünleri gıda kalitesini düşürüyor. Gıda kalitesinin düşmesi, meyve ve sebzeleri mevsiminde saklama ihtiyacını beraberinde getiriyor. Derin dondurucular bu ihtiyacı karşılamak üzere üretilen, gıdaları -85 dereceye kadar soğutma özelliğine sahip eşyalardır. Saklamak istediğiniz yiyecekler için geniş bir depolama alanı sunan dondurucular, yiyecekleri ilk günkü gibi taze saklamanızı sağlar, hayatınızı kolaylaştırır.

Derin dondurucunun faydaları

Derin dondurucuların en önemli faydası, mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri, mevsimi dışında da tüketme imkanı sunmasıdır. Dondurucularda en çok yaz meyve ve sebzeleri depolanır. Sıfırın altında seksen beş dereceye kadar soğutma yapma özelliği olan dondurucuların üretilmesi ile birlikte, barbunya, yeşil fasulye, biber, çilek, vişne gibi yaş sebze ve meyveleri, daha uzun süre ve sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.

Dondurucu içinde devridaim yapan soğuk hava, birkaç dakika içinde, depoladığınız yiyeceğin vitamin ve mineral değerini kaybetmeden donmasını sağlar. Gıdaların sağlıklı bir şekilde saklanması için uygun ortamı hazırlayan dondurucular, özellikle çalışan kadınların hayatını kolaylaştırır. İşten geldiğinizde “ne yemek yapsam” derdinden kurtulmanızı sağlar.

Uygun fiyatlarla satın aldığınız meyve ve sebzeleri derin dondurucuda saklayarak mutfak ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz. Böylece sık sık alışveriş yapma derdinden de kurtulmuş olursunuz. Sadece meyve ve sebzeleri değil indirime giren kıyma, et, tavuk, balık gibi protein kaynaklarını da dondurucuda güven içinde saklayabilirsiniz.

Dondurucunun bir faydası da bakliyatlar için güvenli saklama alanı yaratmasıdır. Bakliyatlarınızı derin dondurucuda saklayarak haşerelerden koruyabilirsiniz. Hazır gıdaları son kullanma tarihine kadar dondurucuda saklayabilir, bozulmadan tüketebilirsiniz.

Dondurucuda barbunya nasıl saklanır?

Derin dondurucuda farklı yaz sebzelerini saklayabilir, kışın tüketebilirsiniz. Taze barbunyayı derin dondurucuda 8-10 ay muhafaza edebilirsiniz. Peki barbunya nasıl saklanır? Öncelikle mevsiminde içi dolu barbunya alarak işe başlamalısınız. Barbunyanın mevsimi ilkbahar sonudur. En iyi barbunyayı mayıs ayında bulmanız mümkün olur.

Satın aldığınız barbunyanın kabuklarını temizledikten sonra bol suda yıkamalısınız. Yıkadığınız barbunyaları süzgece alarak fazla suyunun süzülmesini bekleyin. Suyu süzülünce günlük kullanım miktarınızı göz önünde tutarak saklama poşetlerine yerleştirin. Barbunyaları poşete yerleştirdikten sonra poşetlerin havasını almalısınız. Hava ile temas eden gıdalar daha kısa sürede bozulur. Dondurucuya ne koyarsanız koyun, havasını almanız gerektiğini unutmayın.

Poşetlerin havasını aldıktan sonra ağızlarını sıkıca kapatın. Her poşete paketleme tarihini not düştüğünüz bir etiket yapıştırın. Böylece ne kadar sürede tüketmeniz gerektiğini takip edebilirsiniz. Etiketteki yazının silinmemesi için üzerine şeffaf bant yapıştırabilirsiniz.

Hazırladığınız barbunya poşetlerini artık dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Aynı tür gıdaların bulunduğu paketleri bir araya koyarsanız dondurucunuzun daha düzenli olmasını sağlarsınız.

Dondurucuda haşlanmış barbunya saklama

Her ne kadar barbunya çiğ olarak saklansa da haşlayarak da depolanabilir. Barbunyayı haşlayarak paketlediğinizde, yemek yapmak için daha az zaman harcarsınız. Haşlayarak depolamak için mevsiminde aldığınız taze barbunyanın kabuklarını temizleyin. Bol suda yıkadığınız barbunyaları geniş bir tencereye alın. Üzerini geçecek şekilde su ilave ettikten sonra haşlanmaya bırakın. Haşlama süresini çok uzun tutmamanız gerekiyor.

Biraz diri haşladığınız barbunyaları süzgeçe alın ve suyunun süzülmesi için biraz bekleyin. Aynen çiğ barbunyada olduğu gibi haşlanmış barbunyayı da kendi kullanım ölçünüze göre poşetlere bölüştürün. Poşetlerin havasını aldıktan sonra paketleme tarihini yazdığınız etiketi yapıştırıp derin dondurucuya kaldırın.

Barbunyayı haşladıktan sonra domates ile kavurarak hazır yemek halinde de saklayabilirsiniz. Bunun için öncelikle barbunyayı haşlayın. Bu arada domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Bir tencereye biraz sıvı yağ ekleyip domatesleri kavurun. Domatesler kavrulunca barbunyaları ilave edin. Biraz su ekledikten sonra pişmeye bırakın. Suyunu çekince ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İyice soğuyunca poşetlere bölüştürün. Havasını aldıktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve hemen dondurucuya kaldırın. Barbunyayı bu şekilde sakladığınızda, ihtiyaç duyduğunuz anda dondurucudan çıkarıp kolayca pişirebilirsiniz.

Mayalı Hamur Derin Dondurucu'da Nasıl Saklanır?
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

Derin dondurucuda aklınıza gelen her şeyi saklayabilirsiniz. Meyve, sebze, et, balık, tavuk, peynir, süt, anne sütü ve hatta mayalı hamur dahi dondurucuda saklanabilir. Saklama koşullarına uygun hazırladığınız hamuru, doğru ambalajlama yöntemi ile paketledikten sonra dondurucuya kaldırabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.

Derin dondurucuda mayalı hamur nasıl saklanır?

Mevsiminde depolayacağınız sebze ve meyveleri mevsimi olmayan dönemlerde tüketmenizi sağlayan derin dondurucu, mayalı hamur saklamanız için de ideal ortamı sağlar. Hamuru yoğurun ve fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde poşetlere bölüştürün. Hamuru yassıtarak daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz. Elinizle biraz düzleştirdikten sonra poşetin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Hamurun üzerine hazırlanma tarihini yazdığınız etiketleri yapıştırın ve bekletmeden dondurucuya kaldırın.

Derin dondurucudan çıkardığınız hamur ile gözleme, pişi, poğaça vb. ne isterseniz yapabilirsiniz. Hamuru kullanmak istediğinizde akşamdan çıkarmalısınız. Akşamdan çıkardığınız hamur, sabaha kadar hem çözünür hem de mayalanır.

Derin dondurucu için mayalı hamur tarifi

Derin dondurucuda mayalı hamur saklamak acil durumlarda işinizi kolaylaştırır. İşte size dondurucuda saklamanız için hamur tarifi:

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 paket instant toz maya
  • 1,5 kilo un

Hamuru yoğurmak için toz mayayı, ılık sütü ve şekeri bir karıştırma kabına alın. Elinizle karıştırın ve mayanın aktifleşmesi için on dakika bekleyin. Daha sonra un, tuz ve suyu ilave edip yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Hamurun kıvamını ayarlamak için unu azar azar eklemeyi unutmayın.

Yoğurduğunuz hamuru eşit parçalara ayırın ve bekletmeden buzdolabı poşetlerine doldurun. Hazırladığınız paketleri zaman geçirmeden dondurucuya yerleştirin. İhtiyacınız oldukça geceden çıkarın, mayalanınca istediğiniz şekli vererek pişirin.