Browsing Tag

Saklama Poşeti

senocak-derin-dondurucu-ailesi
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Mutfakta kullanılan beyaz eşyalar hayatınızı her anlamda kolaylaştırmaya devam ediyor. Derin dondurucu da son yıllarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan ürünler arasında yer alıyor. Mevsiminde hazırladığınız ve depoladığınız yiyecekleri ilk günkü gibi saklayan dondurucular, artık her evde kullanılıyor. Dondurucular, sadece yiyecek değil, yemeklerinizi de saklayabileceğiniz bir alan yaratarak, özellikle çalışan kadınlar için hayatı daha pratik hale getiriyor.

Derin donducunun faydaları

Derin dondurucu, hazır yemek deposudur. Yaz mevsiminde hazırlanan kışlık yiyecekler, hazır yemekler dondurucuda saklanabilir. Isıtılarak hazır hale getirilen yiyecekler, çalışan kadınların yemek saatlerinde daha az yorulmasını sağlar.

Her mevsime özel meyve ve sebze saklama imkanı sunar. Erik, kiraz, vişne, portakal, brokoli, lahana, biber, fasulye… vb. sebze ve meyvelerin saklanması için uygun ortamı sağlar.

Dondurucuda saklanan yiyeceklerin besin değerinde azalma olmaz. İlk günkü tazeliğinde korunan yiyecekler, vitamin ve mineral kaybına uğramaz.

Dondurucuda bakliyat, un, süt gibi gıda maddeleri de saklanabilir. Böylece, uygun olmayan saklama koşullarından kaynaklanan bozulmaların önüne geçilerek tasarruf yapılabilir.

Yiyecekleri uzun süre saklayan, tazeliğini koruyan derin dondurucu, bakım ve temizlik talimatına uygun kullanılmalıdır. Saklanacak gıda maddeleri, kullanım ve bakım talimatında belirtilen şekilde ambalajlandıktan sonra depolanmalıdır.

Kullanma talimatında, her gıda maddesinin derin dondurucuda ne kadar saklanabileceği belirtilir. Gıda maddeleri için uygun görülen saklama süresini aşmak yiyeceklerin bozulmasına neden olabilir. O nedenle saklama süresi sona eren gıda maddeleri dondurucudan mutlaka çıkarılmalı, bozulan gıdalar tüketilmemelidir.

Derin dondurucu nasıl kirlenir?

Kullanılan her eşya gibi dondurucu da kirlenir ve belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Derin dondurucu kirlenme sebebleri arasında; yemek suları, yiyecek artıkları, uygun olmayan saklama ambalajları sayılabilir.

Yanlış ambalaj, derin dondurucunun kirlenmesine neden olan en önemli etkendir. Derin dondurucuda saklanan gıdalar, buzdolabı poşeti dediğimiz poşetlerde, ağzı sıkı bir şekilde kapatılmış olarak saklanır. Bazı gıdalar ise özel ambalajında saklanır. Yırtık poşet, delik ambalaj vb. yiyeceklerin suyunun ve parçalarının derin dondurucunun içine akmasına ve dökülmesine neden olur.

Düzenli temizlik yapılmadığında, dökülen gıda artıkları ve akan yiyecek suları dondurucunun kirlenmesine neden olur. Gıda saklama ile ilgili yapılan yanlışlardan birisi de yiyeceklerin ambalajsız bir şekilde dondurucuya konmasıdır. Saklama poşeti içinde depolanmayan yiyecekler de derin dondurucunun kirlenmesine neden olur.

Dondurucu temizliği nasıl yapılır?

Kullanılan her eşya gibi dondurucular da düzenli temizlik ve bakım ister. Temizlik kurallarına uygun kullanılan dondurucularda istenmeyen kokular oluşmaz. Dondurucunuzu düzenli temizlemediğiniz takdirde koku oluşması kaçınılmazdır. Belirli aralıklarla temizlik yaparak, yiyeceklerinizi daha hijyenik bir ortamda saklayabilirsiniz.

Derin dondurucu ne kadar sürede temizlenmeli?

Derin dondurucunuzu hangi aralıklarla temizlemeniz gerektiği size bağlı. Ancak, yılda en az iki kez tüm parçalarını yıkayarak detaylı temizlik yapmanız gerekir.

Geniş bir depolama alanı sunan dondurucunuzu ayda bir kontrol etmeli, saklama süresi sona eren, yanlış muhafaza nedeniyle bozulan yiyecekleri atmalısınız. Böylece diğer gıdaların bozulmasını engellersiniz. Ambalajların üzerine hazırlanma tarihlerini ve saklama sürelerini gösteren etiketler yapıştırırsanız, süresi biten yiyecekleri daha kolay tespit edebilirsiniz.

Derin dondurucunuzu mümkün olduğunca çabuk temizlemelisiniz. Temizlik için kesinlikle deterjan kullanmamalısınız. Dondurucu markaları tarafından özel olarak üretilen temizleyicileri tercih edebilirsiniz. Karbonat ve sirke de iyi birer temizleyicidir. Dezenfekte etme özelliği olan sirke ve karbonat, bakteri ve mikropları yok eder. Dondurucunun içini sirkeli ya da karbonatlı su ile sildikten sonra mutlaka kuru bir bezle kurulayarak nemden arındırmalısınız.

Temizliği tamamladıktan sonra yiyecekleri son kullanma tarihine göre yerleştirmelisiniz. Saklama süresi bitmek üzere olan gıdaları en üste koyup kısa zamanda tüketerek, bozulmalarını önleyebilirsiniz.