Mutfağınızın süper kahramanı kim? Pişirdiğiniz yemekleri veya henüz pişmemiş taptaze besinleri özenle saklayan ve ihtiyacınız olduğunda ilk günkü gibi önünüze sunan birisi olabilir mi? “Bugün ne pişirsem?” sorusuna cevap bulan, hijyenik ve sağlıklı koşullarda yiyeceklerinizi koruyan, mutfakta her an hayat kurtaran bir süper kahraman… Domatesten kuru fasulyeye, taze ekmekten anne eli değmiş mis gibi böreklere varıncaya kadar bildiğiniz / bilmediğiniz birçok besini güvenle muhafaza edebileceğiniz bir derin dondurucu… Doğru yöntemleri kullandığınızda neredeyse aklınıza gelen her türlü besini derin dondurucuda saklayabilirsiniz. İşte, derin dondurucuda saklayabileceğinizi öğrenince şaşıracağınız bazı besinler:
Yumurta
Evet, doğru duydunuz! Bildiğiniz yumurta. Kabukları olmadığında derin dondurucuda saklayabileceğiniz bir besin olduğunu tahmin eder miydiniz? Saklamak istediğiniz yumurtaları bir kaba kırın ve içine biraz tuz atıp hafifçe karıştırın. Buz kalıplarına bölüştürdüğünüz yumurtaları uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak, kabuklarıyla birlikte saklamak isterseniz, yumurtaları kullanmak istediğinizde karşınıza çıkacak görüntü keyfinizi kaçırabilir.
Tavuk/ Et Suyu
Yemek yaparken israftan kaçınmak ev ekonomisi ve hesaplı temizlik için son derece önemli. Özellikle et ve tavuk gibi birçok bakliyat ve sebzeye göre daha yüksek fiyatlarla satışa sunulan besinlerden olabildiğince faydalanmak gerekiyor. Et ve tavuklar pişirilirken elde ettiğiniz su, yemekler için büyük bir lezzet kaynağına dönüşüyor. Ancak bütün bu suyu tek seferde kullanıp bitirmeniz biraz zor olabilir. Daha fazla yemeği daha lezzetli hale getirebilmek adına tavuk ve et sularını derin dondurucuda saklayıp lazım oldukça kullanabilirsiniz.
Bunun için doğrudan buzdolabı poşetlerine elinizdeki et suyunu porsiyonlar halinde boşaltıp ağzını kapatarak derin dondurucuya atma yöntemini uygulayabilirsiniz. Ancak bu yöntemde derin dondurucudan çıkardığınız et suyunu yine tek seferde kullanmanız gerekecektir. Çok sayıda poşete doldurmak ise derin dondurucunuzda gereksiz yer kaybına neden olabilir. Bu durumda denemeniz gereken yöntem şöyle:
Temiz ve boş bir buz kalıbını elinize alın ve her göze eşit dağılacak şekilde oda sıcaklığına gelmiş olan et suyunu bölüştürün. Buz kalıbını derin dondurucuda dondurun. Böylece tıpkı içeceğinize buz atar gibi yemeklerinize tavuk ya da et suyu ekleyebilirsiniz. Koku yapmaması için bu kalıbı buzdolabı poşeti ile sarabilirsiniz. Ayrıca oda sıcaklığına geldiğinde plastik bardaklara da koyup dondurarak porsiyonlar halinde dondurulup kullanılmak üzere et suyu elde edebilirsiniz.
Kurabiye Hamuru
Pişmiş birçok hamur işinin derin dondurucuda saklanabildiğini hemen herkes biliyor. Hatta bu sayede misafirden sonra kalan kekler, börekler başka zamanlarda kahvaltı veya çay saatleri için atıştırmalık olarak kullanılabiliyor. Peki, henüz pişmemiş hamurların da derin dondurucuda saklanabileceğini biliyor muydunuz?
Kurabiye hamurunu derin dondurucuda saklamak için şekil verdikten sonra fırın kağıdı üzerindeki hamur parçalarını dondurma işlemini tamamlamanız gerekiyor. Sonrasında buzluktan çıkardığınız, pişmemiş ve dondurulmuş kurabiyeleri küçük buzdolabı poşetlerine boşaltarak tekrar derin dondurucuya atmalısınız. Kullandığınız poşetler kilitli ve kolay açılıp kapanabilen poşetlerden olursa çok daha iyi. Böylece canınız istediği zaman dilediğiniz miktarda kurabiye hamurunu derin dondurucudan alıp kısa sürede pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.
Çabuk Bozulan Yeşillikler
Maydanoz, dereotu, nane, reyhan başta olmak üzere daha birçok yeşillik hevesle marketten, manavdan ya da pazardan alınıp dolapta çürüyebiliyor. Bir iki gün içinde tüketmek için fırsatımız olmazsa, bu yiyecekler maalesef kolaylıkla bozulabiliyor. Aldığınız haliyle derin dondurucuya atmak isteseniz pörsüyen ve tazeliğini kaybeden yeşillikleri saklamanın püf noktasını öğrendiğinizde ise bu sorunların hepsi ortadan kalkıyor. “Nedir bu püf noktası?” derseniz; ilk yapmanız gereken şey bu yeşillikleri yıkayıp kuruttuktan sonra küçük küçük doğramak. Ardından buz kalıplarına üstlerinde birer parmak boşluk kalacak şekilde bölüştürmelisiniz. Bu şekilde dizdiğiniz yeşilliklerin üstüne zeytinyağı dökün ve buz kalıbını derin dondurucuya atın. İyice donduktan sonra kalıptan çıkarıp kilitli buzdolabı poşetlerine koyarak tekrar derin dondurucuya atabilirsiniz. Böylece hesaplı tazelik kapsamında hem hijyenik hem de tasarruflu bir şekilde aldığınız yeşillikleri uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Soğan
Soğan, soğuk havalarda nispeten daha uzun süre saklanabilen ancak sıcak havalarda oldukça kısa sürede çürüyüp bozulabilen gıdaların başında geliyor. Ancak, hem elinizdeki soğanı daha uzun süre taze bir şekilde saklayabilmek hem de yemek yaparken pratiklik kazanabilmek adına derin dondurucuya başvurabileceğinizi bilmenizde fayda var. Peki, derin dondurucuda soğan nasıl saklanır? İşte, cevabı:
- Soğanları derin dondurucuya atmadan önce kabuklarını soyun.
- Kabuklarını soyduğunuz soğanları güzelce yıkayın.
- Küp küp veya piyazlık doğradıktan sonra soğanları buzdolabı poşetine, poşetin içinde hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin.
- Dilerseniz doğradığınız soğanların tamamını tek bir poşete doldurabilir veya farklı zamanlarda kullanmak üzere birkaç poşete bölüştürebilirsiniz.
- İçini soğan ile doldurduğunuz poşetlerin ağzını sıkıca kapatın.
Bu şekilde derin dondurucuya attığınız soğanları dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Süt
Doğru duydunuz, süt de derin dondurucuda saklayabileceğiniz, şaşırtıcı gıdalardan birisi. Yalnız derin dondurucuda süt saklarken hangi kabı kullanacağınız konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Zira, dondurucuda bekleyen süt dondukça genişliyor ve bulunduğu kaba sığmayabiliyor. Bu nedenle saklamak istediğiniz süt için yeterli gibi gözüken herhangi bir kaptansa daha geniş olanları tercih etmenizde fayda var. Bu şekilde uygun büyüklükteki bir kaba doldurduğunuz sütü, derin dondurucuda 1 – 2 aylık süre ile saklayabilirsiniz. Bu işlem, henüz açılmamış paket sütler için çok mantıklı olmayabilir. Ancak az miktarda kullanmak için açtığınız ve kalanını kısa sürede tüketmeyeceğiniz sütler için hesaplı tazelik sağlayan bir çözüm.
Kuru Yemiş
Çoğu zaman gerektikçe alınan bir besin grubu olan kuru yemişleri belki de ihtiyaç duymadığınızdan derin dondurucuda saklamayı düşünmemiş olabilirsiniz. Ancak, günün birinde artan kuru yemişleriniz olursa kilitli poşetler içine doldurarak derin dondurucuda saklayabileceğinizi bilmenizde yarar var. Böylece, özellikle yılbaşı ve doğum günü özel zamanlarda bol miktarda alınan kuru yemişlerden artanları bayatlamak üzere evin bir köşesine terk etmek yerine derin dondurucuda saklayabilir; canınız çektiğinde evden çıkmadan kuru yemiş yiyebilmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Makarna
Dünyanın en kolay yemeklerinden birisi olarak bilinen ve özellikle öğrencilerin ve bekar evlerinin vazgeçilmezi olan makarnayı tek seferde pişirip küçük poşetler halinde derin dondurucuya atarak günlük hayatta ciddi anlamda vakit kazanabilirsiniz. Devasa bir tencerede birkaç paket makarnayı haşlayın ve süzün. Oda sıcaklığına gelen makarnayı kendinize uygun porsiyonlar halinde küçüklü büyüklü poşetlere doldurup buzluğa atın. İstediğiniz öğünde bir poşet makarnayı çıkarıp kolayca çözdürebilirsiniz. Üstüne biraz ılık su dökmeniz yeterli!
Elbette her meyve – sebze mevsiminde, her yemek ilk piştiğinde güzel. Ancak mutfakta pratiklik sağlayan, hem zaman hem para kazandıran, bütçe dostu saklama çözümlerine ihtiyacınız olduğu da bir gerçek. Bu anlamda derin dondurucuların rolü son derece önemli. Siz de bu gıdaları ve çok daha fazlasını derin dondurucunuzda saklayarak besinlerinizin daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.