Browsing Tag

Hamsi

Balık Derin Dondurucu'da Nasıl Saklanır?
Video,

Derin dondurucuda Balık nasıl saklanmalı?

Balık mevsiminde güzel. Mevsiminde tezgahları dolduran balıklar, hem uygun fiyatıyla hem de lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi. Her balığın ise en lezzetli olduğu bir dönem var, bu dönemde ucuza alıp, uzun süre boyunca hesaplı bir şekilde saklayarak sofralarınızda balık lezzetini bütün seneye yayabilirsiniz. Balıkları derin dondurucunuza koymadan evvel nasıl hazırlayacağınızı videomuzdan öğrenebilirsiniz.

Balık derin dondurucuda nasıl saklanır?
Derin Dondurucu Rehberi,

Balık derin dondurucuda nasıl saklanır?

Sağlıklı bir yaşamın sırrı, sağlıklı beslenmeden geçer. Sağlıklı beslenmek deyince akla gelen gıdaların başında ise balık gelir. Balık; göz sağlığından beyin gelişimine, kemik ve kas yapısının güçlenmesinden birçok hastalıktan korunmaya kadar birçok konuda yarar sağlar. Bu nedenle uzmanların haftada 1-2 kez balık tüketme önerilerini dikkate almak gerekir.

Fakat balığı tüketmek kadar nasıl tükettiğinizin de önemi vardır. Çabuk bozulabilen bu besini taze almaya özen göstermek ve hemen tüketilmeyecekse doğru koşullarda saklamak önemlidir. Saklama konusunda ise en güvenilir yer derin donduruculardır.

Peki hangi balıkları ne kadar süre ile ve nasıl derin dondurucuda saklayabilirsiniz? Derin dondurucuya koymadan önce, saklama süresince ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Hangi yöntemleri uygularsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz? Şimdi bu sorulara cevap bulma zamanı.

Balığı Derin Dondurucuya Atmadan Önce Yapılması Gerekenler

Elbette derin dondurucuda saklama süresi dışında, öncesinde yapmanız ve dikkat etmeniz gereken püf noktalar da vardır. Bunlar gıdanızın ne kadar uzun süre bozulmadan duracağını ve çıkardıktan sonra yediğinizde gıdanın taze tadını ne kadar alacağınızı belirler.

İlk olarak en çok akılları karıştıran soruya cevap verelim; balığı ister temizleyerek, ister temizlemeden derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Fakat temizlediğiniz takdirde daha uzun süre muhafaza etme gibi bir avantaj sağlarsınız. Balığın organları daha kısa sürede bozulduğu için bu kısmın aklınızda bulunması yararınıza olacaktır. Bu, balığınızı temizleterek aldığınızda gönül rahatlığı ile derin dondurucunuza koyabileceğiniz anlamına geliyor. Bununla birlikte temizlemek için bir kez başına oturup zaman ayırdığınız balıklarınızı istediğiniz zaman az miktarda veya çok miktarda dilediğiniz gibi dondurucudan çıkarıp yapabilirsiniz.

Balığı dondurucuya koymadan önce dikkat etmeniz gereken başka bir püf nokta ise balığı biraz tuzlamaktır. Böylece tuzladığınız balık diri kalır, tazeliğini daha uzun süre korur.

Farklı zamanlarda kullanmayı düşündüğünüz balıkları porsiyonlara bölerek saklamanızda fayda vardır. Böylece o gün ne kadar balık yenecekse o miktarda balığı çözdürüp geri kalanını dondurucunuzda saklamaya devam edebilirsiniz. Bunun başka bir avantajı ise porsiyonlara bölünmüş balıkların daha kısa sürede çözülebilmesidir. Bu amaçla büyük balıkları da parçalara bölerek saklayabilirsiniz. Derin dondurucuya koymadan önce alüminyum folyo ile sarabilir (uzmanlara göre alüminyum folyonun gıdaya temas etmesi sağlık açısından zararlı olabileceğinden, balıkları önce temiz bir kağıda sarabilirsiniz) veya bir kaba koyabilirsiniz.

Balığı Derin Dondurucuda Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balığı derin dondurucuda saklarken en çok dikkat edilecek nokta hangi balığın kaç derecede ne kadar süre muhafaza edileceğidir. Balığı kısa bir zaman sonra tüketmeyi planlıyorsanız çok düşük derecelerde saklamamak yararınıza olacaktır. Böylece çözdürme işlemi çok uzun bir zaman almaz ve enerjiden de tasarruf etmiş olursunuz. Tabi derin dondurucunuzda sakladığınız diğer gıdaları ne kadar süre saklamayı planladığınızı da hesaba katarak buna karar vermelisiniz.

3 gün içinde tüketmeyi planladığınız balıkları buzdolabınızın +5 oC’lik bölmesinde, iki hafta içerisinde tüketmeyi planladığınız balıkları ise 0 ile 5 oC arasında saklayabilirsiniz. Daha uzun süre ve daha korunaklı olarak balıklarınızı saklamak istediğiniz takdirde devreye derin dondurucuların girmesi artık şart olur. Ortalama -18 oC’lik derin dondurucularda; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay;  orta büyüklükteki çipura, palamut, lüfer gibi balıklar 5-6 ay; daha büyük balıklar ise 6-8 ay kadar saklanabilir. Daha uzun süre saklanabilmesi için ise -25 oC’lik derin dondurucuların kullanılması gerekir. Böylece ek olarak balıklarınızı birkaç ay daha saklama şansına sahip olabilirsiniz.

Balığı Derin Dondurucudan Çıkardıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başlangıçta porsiyonlara bölerek saklama kuralımıza uyduysanız işiniz çok daha kolay; balığın yiyeceğiniz kadarını çıkarıp buzdolabının normal bölmesinde bekleterek buzlarının çözülmesini beklemelisiniz. Balığı oda sıcaklığında veya herhangi bir ısıtma-pişirme aracında çözdürmemelisiniz. Sonrasında ise mümkünse bekletmeden balığınızı ister buğulama, ister ızgara, ister tavada kızartma olarak yapabilirsiniz.