Browsing Tag

Derin Dondurucu

thumbnail_manset
Derin Dondurucu Rehberi, Genel,

Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

Derin Dondurucunun Faydaları Nelerdir?

Günümüzde gıdaları uzun süreli saklamak için en çok tercih edilen yöntem derin donduruculardır. Bunun en temel sebebine bakacak olursak: dondurulmuş sebzeler besin değeri ve lezzet açısından çok güvenilirdir, çünkü donma hassas vitaminlerin ve besinlerin gerek nakliye gerekse saklama süresince kaybolmasını önlemektedir. Dondurarak saklama sayesinde tüm yıl boyunca çok çeşitli mevsimlik gıdalar arasından farklı çeşitte daha hesaplı alışveriş yapabildiğimizi ve onun sayesinde pazardan veya marketten özenle seçerek satın aldığımız ve derin dondurucu için hazırladığımız gıdaların bazen ön işleme bile gerek kalmadan ilk günkü gibi saklayabildiğimiz bir koruma yöntemi olduğunu görürüz.

Derin dondurucular sayesinde dondurulmuş ürünler genellikle benzer soğutulmuş veya taze yiyeceklerden daha ucuzdur ve hem hızlı hem pratik bir şekilde korunur. Dondurulmuş gıdaları yalnızca ihtiyacınız kadar olanı alıp kullandıkça bu durum gıda israfını azaltmaya yardımcı olur. Derin dondurucularda çeşitli gıdaların uzun süre boyunca saklanabilmesi daha az market ziyaretine veya Pazar alışverişine çıkmaya yardımcı olur. Sosyal mesafeyi koruyup daha az sosyal etkileşimi sağlayarak taze gıdalara mevsiminde lezzetiyle erişebilmemize olanak sağlar ve sağlığımız için olumlu yönde etkilere sahiptir.

Derin dondurucuda en çok saklanan yiyecekler arasında et, balık ve sebze türleri gelmektedir. Dondurulmuş balık ve sebzelerin faydaları şu şekildedir:

Dondurulmuş Balıkların Faydaları

Dondurulmuş balık mevsiminde tutulmuş balıkları sezon dışında da yememizi sağlar. Dondurma teknolojisi sayesinde, mevsim ne olursa olsun, balık lezzetini uygun fiyatlarla soframıza getirir tüm aile için sağlıklı beslenme sunarız. Dondurulmuş balıklar “taze” balıkların besin değerlerini de koruyan en etkili saklama şeklidir. Hemen tüketilmeyecek “Taze” balıkların mağazalara ulaşması bir hafta sürebilir! Bu yüzden dondurulmuş balık ve deniz ürünleri taze olandan %25 daha ucuzdur! Dahası, uzun raf ömrü, yıl boyunca fiyat istikrarı ve ürün bulunabilirliğini ayrıca sunar.

Balık hem sağlıklı beslenme açısından hem dengeli diyetlerin bir parçası olarak önerilir. Dondurma, balıkların sezon dışında da servis edilebilmesini mümkün kılar ve bozulmayı durdurur; böylelikle olası bir gıda zehirlenmesine neden olan patojenlerin aktivitesini engeller. Ailenizi sağlıklı tutmanın bir yolu da derin dondurucudaki dondurulmuş balıklardır.

Dondurulmuş Sebzelerin Faydaları

Derin dondurucuda, mevsimde veya mevsim dışında “az önce seçilmiş” lezzet deneyimi ile tüm dünyadaki sebze çeşitlerinden seçim yapmanızı sağlar. Dondurulmuş sebzeler yemek yapma esnasında hazırlık gerektirmez ve israfı ortadan kaldırmak için pişirmek istediğiniz kadar veya porsiyonlar halinde kullanabilirsiniz.

Hızlı, rahat ve uzun süre kullanılabilir olma avantajıyla dondurulmuş sebzeler buharda pişirilebilir, kızartılabilir veya dakikalar içinde hazır olması için mikro dalgada hazırlanabilir. Dondurulmuş sebzeler, derin dondurucuya koyulduğu andan itibaren vitaminlerini ve tazeliklerini hep korur.

Derin Dondurucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel,

Derin Dondurucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Derin dondurucular; mevsiminde stoklanan gıdaları, Kurban Bayramı’nda fazlaca kalan etleri, balıkları, sebze ve bakliyatları, kısaca her şeyi kolayca dondurarak saklayabileceğiniz elektrikli ev aletleridir. Sebze, meyve ve bakliyatları mevsimi dışında tüketme alışkanlığı, yaz-kış taze balık yeme isteği, çalışan kişilerin dondurulmuş gıdaları pratik pişirebilme ihtiyacı gibi çağımızın ihtiyaçları arttıkça, derin donduruculara olan talep de önem de aynı oranda artmıştır. Gelişen teknoloji ve malzeme kalitesi ile birlikte derin dondurucu teknolojisi de gelişmiş, günümüzde neredeyse her evde bir derin dondurucu görmek mümkün hale gelmiştir. Hal böyle olunca, derin dondurucu satın almak da kendi başına önem verilmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Bu yazıda sizlere hayatınızı kolaylaştıran ve hesaplı tazelik sunan derin dondurucu modelleri, arasından hangisinin size daha uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ipuçlarını sunacağız.

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Derin dondurucular hem pratiklik hem de ekonomiklik sunan ev ürünleridir. Derin dondurucular sayesinde mevsiminde alınan ya da toplanan sebze meyveler ve Kurban Bayramı’nda elde edilen etler her mevsim tüketilebilecek durumda tutulabilir. Hal böyle olunca, derin dondurucu satın alırken dikkat edilmesi gereken ve çoğu zaman gerçekten çok işe yarayan birkaç püf noktası bulunur. Bu noktalar; pratikliğin yanında ekonomik ve gerçekten evinizde işinize yarayacak, tam anlamıyla ihtiyacınız olan derin dondurucu modelini satın almanızı sağlayacaktır.

Derin Dondurucuya İhtiyacınız Olup Olmadığını Net Şekilde Belirleyin

Genellikle çok fazla stok yapmıyorsanız; et, meyve, sebze gibi ürünleri yetiştiği mevsimde tüketiyor veya stoklamıyorsanız derin dondurucu satın almanıza gerek olmayabilir. Eğer çok fazla gıda stoklamıyorsanız, eti kasaptan, dondurulmuş gıdaları da marketten alıyorsanız bir derin dondurucu almadan önce bu alışkanlıklarınızı kontrol etmelisiniz. Derin dondurucu satın alırken mutlaka ihtiyacınız olup olmadığına ve kullanım amacınıza karar vermelisiniz. İhtiyacınızı belirlemenizin ardından, size en uygun derin dondurucu modelleri arasından seçim yapmanız daha doğru olacaktır.

Derin Dondurucu Tipleri Arasından Hangisini Seçeceğinizi Belirleyin

Derin dondurucular, iki tip olarak üretilir. Bunlardan ilki dikey derin dondurucu, diğeri ise yatay derin dondurucu modelleridir. Yatay derin dondurucular halk arasında sandık tipi derin dondurucu olarak da bilinir ve kapasiteleri, çekmeceli dikey derin donduruculara göre daha yüksektir. Bazı dik derin dondurucu modelleri, sandık tipi derin donduruculara oranla daha az yer kaplar. Çok fazla et stoğu yapmayan, gıda stoğu düşük olan kişiler tarafından fazlaca tercih edilen küçük derin dondurucu modelleri; düşük kapasiteli dik derin dondurucu modelleri arasında yer alır. Derin dondurucu satın alırken, bu iki model arasından evinize ve kullanım kapasitenize göre seçim yapmalısınız. Sandık tipi derin dondurucularda gıdaları üst üste koyarak stoklayabilir, dikey derin dondurucu modellerinde ise klasik buzdolabı rafları gibi bir istifleme modelini kullanarak stok yapabilirsiniz.

Derin Dondurucunuzun Enerji Tasarruflu Olmasına Özen Gösterin

Derin dondurucu sahip olmanın temelinde tasarruf etmek yatar. Bu tasarruf; mevsiminde stoklanan gıdaların istenen zaman çıkarılıp tüketilmesi ve mevsimi olmadığı için oluşan fiyat farkını ödememektir. Derin dondurucular ile tasarruf ederken, beklemediğiniz elektrik faturaları ile de karşılaşmak istemezsiniz. Bu nedenle derin dondurucu satın alırken enerji sınıfını göz önünde bulundurmanız oldukça büyük önem taşır. Gün boyu elektriğe takılı olarak çalışacak bu tür elektrikli ürünleri satın alırken hem doğayı hem de bütçenizi korumak için; A+ ve A++ gibi enerji sınıfı yüksek derin dondurucu satın almanız oldukça önemlidir.

Derin Dondurucunuzu Hangi Amaçla Kullanacağınıza Karar Verin

Derin dondurucular, endüstriyel amaçlarla kullanılabildiği gibi, evlerde gıdaları tasarruflu saklama amacıyla da kullanılır. İşiniz gereği bir derin dondurucu alacaksanız ve tek amacınız dondurulmuş gıdaları müşterilerinize daha iyi sergilemek ise; endüstriyel derin dondurucu modellerini tercih etmelisiniz. Eğer evinizde meyve, sebze ve et stoklamak istiyorsanız da ev tipi derin dondurucu modelleri arasından size en uygun olanı tercih etmelisiniz. Böylelikle hem amacınıza uygun bir derin dondurucu sahibi olursunuz, hem de derin dondurucuyu koyacağınız yeri önceden belirleyebilirsiniz.

Derin Dondurucunuzun Elektrik Kesintisinde Ne Kadar Dayanıklı Olduğunu Öğrenin

Derin dondurucular elektrik ile çalıştığı için elektrik kesintilerinin derin donduruculara etkisi oldukça fazla olabilir. Bu gibi durumlarda derin dondurucunuzun içerisindeki gıdaları ne kadar süreyle muhafaza edebileceği en önemli özelliklerden bir tanesidir. Derin dondurucu satın almadan önce, elektrik kesintisi anında ne kadar süreyle gıdaları donmuş halde tutacağını öğrenmelisiniz. Böylelikle istenmeyen bir durumda gıdalarınızın bozulmasının önüne geçebilir, elektrik kesintilerinde daha uzun süre içindekileri koruyabilecek bir derin dondurucu modeli seçebilirsiniz.

Derin Dondurucunuzun Garanti Süresi ve Teknik Servis İmkanlarına Dikkat Edin

Derin dondurucu modelleri arasından size en uygun olanı seçerken; teknik servis ve garanti sürelerini göz önünde bulundurmalısınız. Herhangi bir arıza durumunda teknik servis ağı yaygın bir derin dondurucu markası tercih ettiğinizde ortaya çıkabilecek sorunlara hızlı bir şekilde özüm bulabilirsiniz. Teknik servis ağı dar, garanti süreleri kısa markalar arasından tercih yaptığınızda ise arıza halinde hem bütçeniz hem de zamanınız oldukça zorlanabilir. Bu yüzden derin dondurucu alırken markanın güvenilirliğine ve garanti şartlarına ayrı özen göstermeniz gerekir.

Derin Dondurucunuzu Evde Nereye Koyacağınızı Belirlemelisiniz

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, derin dondurucular iki tip olarak üretilir. Bunlardan bir tanesi sandık tipi derin donduruculardır. Sandık tipi derin dondurucular derin ve geniş olmalarıyla bilinir. Sandık tipi derin dondurucu alıyorsanız, evinizde derin dondurucunuzun sığabileceği kadar genişlikte ve derinlikte boşluk olmasına dikkat etmelisiniz. Dik derin dondurucu için de evinizdeki tavan yüksekliği önemlidir. Çoğu derin dondurucu, buzdolabı uzunluğunda olacağı için tavan boyu çok önemli olmasa da derin dondurucunuzu konumlandıracağınız yerde en az bir buzdolabı sığacak kadar yer olmasına dikkat etmelisiniz. Derin dondurucuları konumlandıracağınız yer ile alakalı bir diğer önemli konu da direkt olarak güneş ışığı almamasını ve ısı kaynaklarına yakın olmamasını sağlamaktır. Direkt olarak güneş ışığı gören, çevre koşullarına maruz kalan veya soba ve radyatöre yakın konumlandırılan derin dondurucular, çalışma prensiplerinin dışına çıkarak daha yüksek enerji harcayabilir. Bu yüzden derin dondurucunuzu evin içinde konumlandırmanız, her türlü sıcaktan uzak tutmanız, rutubetli ortamlardan uzaklaştırmanız oldukça hayati önem taşır.

Derin Dondurucunuzun Kapasitesini Belirleyin

Derin dondurucunuza ne kadar ürün koyacağınızı, derin dondurucu satın almadan önce belirlemelisiniz. Geniş bir aileniz varsa, tüm mevsim için gıda stoklamak istiyorsanız yüksek kapasiteli derin dondurucu modelleri arasından seçim yapmalı, daha az stok yapıyorsanız küçük iç hacimli derin dondurucular arasından seçim yapmalısınız. Böylelikle ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılayan bir derin dondurucu sahibi olabilirsiniz.

Sizin için hesaplı tazelik olarak; derin dondurucu gibi evlerde ve iş yerlerinde önemli, çok faydalı ve uzun ömürlü bir ev aletini satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bu kriterlerin önemlerini anlatmaya çalıştık. Derin dondurucu alırken bu maddeleri göz önünde bulundurmanız; servis ağı, garanti süresi, hizmet kalitesi, ürün malzeme dayanıklılığı gibi konularda bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir.

Derin Dondurucu'da Mantar
Genel,

Derin Dondurucuya Koyulmaması Gereken Yiyecekler

Derin dondurucular, yiyecek ve içecekleri muhafaza etmek için en güvenilir saklama alanlarıdır. Mevsiminde dondurucuya koyulan sebze ve meyveleri, mevsimi geçse bile derin dondurucular sayesinde yiyebilirsiniz. Artan yemeklerinizi, ekmeklerinizi israf etmek yerine derin dondurucuda saklayıp aile ekonominize katkıda bulunabilirsiniz. Meyveden sebzeye, kırmızı etten beyaz ete, balık ve hatta süt ürünlerine kadar pek çok gıda derin dondurucuda tazeliğini kaybetmeden, tadında bozulma olmadan saklanabilir.

Derin dondurucular, yiyecekleri tazeliğini koruyarak aylarca muhafaza ettikleri için her evin vazgeçilmezleri arasındadır. Saklamaya uygun gıdaları uygun koşullarda sakladığınızda dört mevsim sevdiğiniz meyve ve sebzeleri yemenin tadını çıkarabilir; dondurucunuza koyduğunuz hazır yemeği pratik bir şekilde ısıtıp sofranıza koyabilirsiniz. Saklamaya uygun olmayan gıdaları derin dondurucuda saklayıp tüketmek ise sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bilinçsiz bir şekilde çözüldükten sonra tekrar dondurulan gıdaların tüketilmesi ciddi zehirlenmelere sebep olabilir. Yiyecekleri saklayarak tasarruf etme imkanı da sağlayan derin dondurucuya, dondurmaya uygun olmayan gıdaları koymak tasarrufun aksine israfa neden olabilir. Sağlığınızı ve zamanınızı kaybetmemek ve aile ekonominize zarar vermemek için derin dondurucuya konmaması gerekenleri inceleyebilirsiniz.

Hangi Sebzeler Derin Dondurucuya Konmamalı?

Sebze ve meyvelerin bol olduğu bahar ve yaz aylarında, derin dondurucuda saklanmaması gereken sebzelerden biri salatalıktır. Salatalık, bol sulu bir sebze olduğu için dondurulduğunda yapısı değişime uğrar. Çözüldüğünde tadını ve tazeliğini kaybeder. Don yemiş diye tabir edilebilecek pörsümüş bir görünüm ve tat alır. Bu yüzden salatalık dondurucuya koymak için uygun bir sebze değildir. Salatalık gibi bol su içeren sebzelerden biri olan patates de derin dondurucuya konmamalıdır. Patates de dondurucuya girdiğinde salatalık gibi yapısal değişikliğe uğrar ve kristalize olur. Domates de çok su içerdiği için dondurulduktan sonra çiğ yenemez ancak çorbalarda ve yemeklerde lezzet kaybı olmadan kullanılabilir. Domatesinizi konserve yapmak yerine dondurucuya koymak isterseniz yemeklik diye bilinen şekilde doğrayarak derin dondurucuya uygun kaplarda ya da poşetlerde dondurabilirsiniz.

Marul, lahana ve karpuz da yine çok su içerip tatları ve yapıları bozulacağından derin dondurucuya konmamalıdır. Maydonoz, nane, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler de derin dondurucudan çıktıktan sonra yapısal olarak değişime uğrar; çıtırlıklarını ve tazeliklerini kaybeder. Bu sebzeleri yine de derin dondurucuda muhafaza etmek isterseniz; bol su ile yıkadıktan sonra ayıklayıp vitaminlerini kaybetmemeleri için varsa bambu veya silikon bir bıçak yardımıyla doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyabilir; taze baharat olarak çorbaların içine ya da dolma içlerine koyabilirsiniz.

Derin Dondurucuya Konulmaması Gereken Süt Ürünleri

Tereyağı ve bazı peynirler derin dondurucuda pek çok kişinin güvenle saklayabileceği süt ürünleri arasındadır; ancak her peynir dondurucuda saklanmaz. Kendi suyu içinde muhafaza edilmesi gereken peynirler, salamura peynirler ve krem peynir gibi çok yumuşak yapıdaki peynirlerin derin dondurucuya konması uygun bir saklama yöntemi değildir. Bu tip peynirleri dondurucuda saklamak peynirlerin yapısını ve tadını bozar. Kaşar peyniri gibi sert peynirleri dondurucunuzda saklayabilirsiniz.

Yoğurt da buzlukta saklanmaması gereken süt ürünlerinden biridir. Elinizdeki fazla yoğurdu yine de buzluğa koymak isterseniz çözdürdüğünüzde yoğurdunuzun yapısının fazlasıyla değişeceğini bilmenizde fayda var. Dondurulan yoğurdu sadece içeceklerde, hamur işi veya tatlı yapımında kullanabilirsiniz. Yoğurdunuzu evinizde mayalıyorsanız mayanızın bozulmaması için dondurucuda saklayabilirsiniz. Donmuş yoğurt mayasını gerektiğinde buzluktan çıkararak sütünüzü mayalayabilirsiniz. Aynı şekilde süt ve krema da dondurulup çözüldükten sonra yapı ve tat olarak değişime uğrar; ancak pişirilerek kullanılabilir.

Buzu Çözülmüş Yiyecekler

Derin dondurucudan çıkmış donmuş vaziyetteki her hangi bir gıdanın tekrar dondurulması sakıncalıdır. Özellikle kırmızı ve beyaz etin buzu çözüldükten sonra tekrar dondurulması besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bu yüzden derin dondurucunuzdan gıdaları tüketeceğiniz kadar çıkarmalısınız. Dondurucudan çıkarılan gıda ya hemen tüketilmeli ya da buzdolabında kısa süre sonra tüketilmek üzere bir süre daha muhafaza edilmelidir. Bu konuda en sık yapılan hatalardan biri dondurucudan çıkarılmış tavuk ya da etin pişirilip suyunun buzlukta daha sonra çorba ve pilavlarda kullanılmak üzere saklanmasıdır. Bunun dışında; erimiş dondurma da derin dondurucuya tekrar konmamalıdır. Erimiş dondurmada mikroorganizmalar harekete geçmiş olabileceği için dondurulup tekrar yendiği takdirde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ayrıca suyunu salıp eriyen gıdalar tekrar dondurulduklarında içindeki tüm besin değerini suyla beraber bırakırlar. Görünümünde herhangi bir bozulma görülmese de bu gıdalar artık tüm besin değerini kaybetmiş olurlar.

Dondurucunuza Zarar Vermek İstemiyorsanız…

Yumurta çeşitlerini derin dondurucuya koymamalısınız. Yumurta donduğunda kabuğu çatlar; ayrıca yumurtanın yapısı da değişir. Üstelik bu durum dondurucunuzun yumurta kokmasına da sebep olabilir. Yumurtanın yanı sıra konserveler de derin dondurucuya konmamalıdır. Konserveler donduklarında patlayabilir ve dondurucunuza zarar verebilir. Konserve kutulardaki gıdaların dışında cam kaplardaki gıdalar da dondurucuya konmamalıdır. Dondurmaya uygun olmayan camlar da derin dondurucuda patlayabilir ve dondurucunuzdaki diğer gıdalara ve dondurucunuza zarar verebilir.

Soslar ve Baharatlar

Sos ve baharatlar buzluğa girdiklerinde yemekleri ve salataları tatlandırmalarını sağlayan aromalarını kaybeder. Bu yüzden derin dondurucuda saklanması uygun değildir. Mayonez, dondurulduğunda içindeki maddeler ayrışır; bu nedenle mayonez dondurulduktan sonra tüketilemeyen besinler arasındadır. Ketçap da dondurulduğunda tat değişikliğine uğradığı için dondurulması doğru değildir. Ayrıca bol baharatlı salata ve marine sosları ile içinde yoğurt ya da yumurta olan soslar da derin dondurucuda saklanmamalıdır.

Dondurulmaması Gereken İçecekler

Her türlü asitli içecek dondurulduktan sonra tat ve asit kaybına uğrar. Meyve suları da derin dondurucuda değil buzdolabında muhafaza edilmesi gereken içecekler arasındadır. Donmuş meyve suları tatlı yapımında ve buzlu içecek hazırlarken kullanılabilir. Bunları dışında granül kahveler ve filtre kahveler dondurulduklarında kendilerine has aromalarını kaybederler.

Dondurduktan Sonra Yenmeyecek Duruma Gelen Yiyecekler

Hemen herkesin sevdiği çıtır çıtır kızartmalar dondurucuya konup çözüldüğünde pörsüyerek tüm çıtırlığını kaybeder. Bu yüzden kızarmış tavuk ve patates gibi yiyeceklerin derin dondurucuya konması önerilmez. Kızarmış yiyeceklerin dışında haşlanmış makarna da dondurulduktan sonra hamur kıvamına gelir. Derin dondurucunuzda bu bilgiyi edinmeden önce koyduğunuz haşlanmış makarna varsa bu makarnayı ısıtıp tüketmek yerine çırpılmış yumurtayla karıştırıp ve peynirle tatlandırıp börek tadında bir omlet yapmayı deneyebilirsiniz.

Sakatatlar

Karaciğer, dalak ve böbrek gibi kan oranı oldukça yüksek olan sakatatlar mümkün olan en kısa sürede içinde tüketilmesi önerilen gıdalar arasındadır. Aksi halde çok kolay bozulup kokabilen bu gıdalar hemen tüketilmeyecekse dondurucuda saklanma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Derin dondurucuda dahi olsa çok kısa sürede bozulma riski olan bu sakatatları saklama süresine dikkat edilmelidir.

Deforme Olmuş ve Tazeliğini Yitirmiş Gıdalar

Derin dondurucu, taze gıdaların tazeliğini koruyarak muhafaza eder. Bozulmuş ya da bozulmaya yüz tutmuş gıdaları daha iyi bir hale getirmez. Özellikle mantar gibi taze tüketilmesi önerilen ve çabuk bozulan ve bozulduğunda da ciddi zehirlenmelere yol açan gıdaları derin dondurucuya koymak sağlık açısından sakıncalı olabilir ancak tazeliğinden emin olduğunuz mantarları derin dondurucunuza koyabilirsiniz. Ayrıca deforme olmuş paketlerdeki yiyecekler ile son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler de dondurucuda saklamak için uygun değildir.

Gıda Saklanırken Yapılan hatalar
Genel,

Derin Dondurucu’da Gıdalar Saklanırken Yapılan Hatalar

Gıdaları derin dondurucuda saklamak hem büyük bir pratiklik hem de ev ekonomisine katkı sağlayıp hesaplı tazelik sunar. Bu nedenle herkes daha sonra kullanmak üzere satın aldığı bazı gıdaları derin dondurucuda saklar. Yine de aldığınız her gıdayı hiçbir detaya dikkat etmeden derin dondurucuya koymamalısınız. Bazı gıdaların derin dondurucuya konulmadan önce daha sağlıklı ve daha taze olması için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bulunur. Pek çok kişinin gıdalarını derin dondurucuya kaldırırken yaptığı hataları ve nasıl doğru şekilde saklanabileceğini detaylı olarak inceleyelim.

Balığı Oda Sıcaklığında Değil Buzdolabında Beklettikten Sonra Saklayın

Genellikle balık derin dondurucuda saklanacağı zaman direkt olarak oda sıcaklığındaki haliyle konuluyor. Hâlbuki derin dondurucuda balıklar saklanacağı zaman bir süre buzdolabında bekletmek gerekir. Bu şekilde yapılmadığında balık; önce suyunu, ardından da formunu kaybeder. Aynı şekilde balığı tüketeceğiniz zaman da direkt olarak oda sıcaklığına bırakıp çözülmesini beklemek yerine bir süre buzdolabında bekleterek yavaşça çözülmesini sağlamalısınız. Ayrıca balığı derin dondurucuda saklamadan hemen önce bir miktar tuzlamanız balığın diriliğini muhafaza etmesine imkân tanıyacaktır. Bununla birlikte hem pratiklik hem tazelik hem de lezzet açısından balıkları ayıkladıktan sonra derin dondurucuda saklamanızda fayda var.

Konserve Yiyecekleri Derin Dondurucuda Saklamayın

Marketten hazır olarak almış olduğunuz konserve gıdaları derin dondurucuda saklamak gibi bir isteğiniz varsa bundan vazgeçmeniz gerekecek. Çünkü konservelerin içerisinde bulunan su, derin dondurucu içerisindeyken genleşebilir ve konserve derin dondurucuda patlayabilir. Bu riski almamak adına konserve yiyecekleri derin dondurucuda saklamamalısınız.

Çorbalarınızı Saklamadan Önce Derin Dondurucuya Hazırlayın

Pek çok kişi çorbayı; soğumasını beklemeden ve kabı ağzına kadar doldurarak ya da makarna ve fazla pişmiş sebzelerin olduğu çorbaları derin dondurucuya koyarak sıklıkla hata yapıyor. Sıcak ya da ılık çorbayı derin dondurucuya koymak derin dondurucunun ısısını düşürür. Böylece diğer yiyecekler de ani ısınır ve ani soğur. O nedenle yiyeceklerin sağlıklı ve taze halini koruması için çorbaları tamamen soğuduktan sonra derin dondurucuya koymalısınız. Daha sağlıklı olması gerekçesiyle çorbayı cam kavanozda buzdolabında saklamak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada kavanozu ağzına kadar çorbayla doldurmamaya özen gösterin. Aksi takdirde içerisindeki su genişleyerek kavanozun patlamasına sebep olabilir.

Aynı durumda derin dondurucuya konan meşrubat ve maden suyu şişeleri için de geçerli.

İçerisinde makarna veya şehriye gibi malzemelerin olduğu çorbaları da direkt olarak derin dondurucuya koymak, çıkartıldığında gıdaların lapa kıvamına gelmesine neden olabilir. O sebeple makarnaları ayırarak derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçerisinde süt veya krema olan çorbaları da mümkün mertebe derin dondurucuda saklamamalısınız. Çıkardığınızda pütür pütür olacak ve lezzetini kaybedecektir. Son olarak derin dondurucuda saklamak üzere yaptığınız sebze çorbalarının sebzelerini çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Çünkü derin dondurucudan çıkarıp tekrar ısıtacağınız zaman yeniden pişmeye devam edebilir ve lezzetlerini kaybedebilirler.

Derin Dondurucuda Gıdaları Saklama Sürenize Dikkat Edin

Bir gıdayı derin dondurucuda saklamanız bunun sonsuza dek aynı tazelikle ve lezzette kalacağı anlamına gelmez. Ancak pek çok kişi özellikle derin dondurucuya kaldırdığı etlerinin bekleme sürelerini dikkate almıyor. Bu da gıdayı sağlıksız şekilde tüketmenize neden olabilir. O sebeple koyun veya kuzu etini 9 ay, dana pirzolayı 4 ile 6 ay arası, dana antrikotu en az 12 ay, tavuk ya da hindiyi bütün halde 12 ay, tavuk ya da hindiyi parçalanmış halde 9 ay, pastırmayı 1 ay, pişmemiş köfteyi 3 ile 4 ay arası, sosis ve salam gibi gıdaları ise 1 ile 2 ay arası derin dondurucuda saklamalısınız. Füme etleri ise derin dondurucuda saklamak çok iyi bir fikir olmayabilir.

Etlerin haricinde unlu mamullerin de derin dondurucuda saklama süreleri bulunur. Pişmiş ekmeği 2 ile 3 ay arası, pişmemiş ekmeği 1 ay, pişmiş kurabiyeyi 6 ile 8 ay arası, pişmemiş kurabiyeyi 3 ay ve pişmiş keki 6 ile 12 ay arası derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Balıkların da saklama süreleri oldukça önemlidir. Yağsız balıklar en fazla 6 ay, yağlı balıklar 2 ile 3 ay arası, pişmiş balıklar 4 ile 6 ay arası, midye 2 ay, yengeç 12 ay, karides ve deniz tarağı 10 ay kadar derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu süreleri aşmamak için mutlaka ambalajların üzerine derin dondurucuya konuldukları tarih yazılmalıdır. Narenciyeyi 3 ay, diğer meyveleri 9 ile 12 ay arası, yemişleri 3 ay ve sebzeleri 8 ile 12 ay arası derin dondurucuda saklamanız mümkün.

Derin Dondurucuda Sakladığınız Gıdaları Çözdürüp Yeniden Dondurmayın

Derin dondurucuda saklamak üzere gıda koyarken pek çok insan gıdanın tamamını ambalajlayıp koyuyor. Ancak o gıdayı kullanması gerektiğinde tamamını çözdürüp bir kısmını tekrar derin dondurucuya koyuyor. Bu, gıdaların hijyenik ve sağlıklı yapılmasının bozulmasına neden olabiliyor. O nedenle dondurmak istediğiniz gıdaları tek seferde kullanacağınız miktarlarda porsiyonlar halinde et, tavuk ve balık gibi gıdaları da ayrı raflara koyarak saklayın. Bu saklama işlemi için de en uygun ambalaj buzdolabı poşeti olacaktır. Fakat derin dondurucuda saklamak istediğiniz gıdayı buzdolabı poşetine koyduktan sonra içinde bulunan havayı tamamen boşaltmalısınız. Bununla birlikte her bir poşetin üzerine gıdayı derin dondurucuya koyduğunuz tarihi yazmanız tazeliğini koruyacak sağlıklı gıdalar tüketmenize yardımcı olur.

Patates ve Kabuklu Yumurta Gibi Gıdaları Derin Dondurucuda Saklamayın

Her ne kadar gıdanın en taze halinde kalmasını sağlayamıyor olsa da gıdayı oldukça taze, pratik ve lezzetli şekilde saklayabildiği için derin dondurucuya her gıdayı koyma eğilimi gösteriliyor. Oysa bazı gıdaların kesinlikle derin dondurucuda saklanmaması gerekiyor. Kabuklu yumurta derin dondurucuda saklandığında genleşiyor ve çatlıyor. Bu durum onun bakterilere çok daha açık olmasına sebep oluyor. Yani kabuklu yumurtayı sağlığınız için de derin dondurucuya koymamanız gerekiyor.

Patates ise çiğ halde derin dondurucuda saklandığında sertliğini kaybeder. Dolayısıyla tekrar çözdürdüğünüzde patatesi yemek yapma alışkanlıklarınıza uygun şekilde pişiremeyebilirsiniz. Eğer derin dondurucuya kaldırmak istiyorsanız önce pişirmelisiniz. Fakat kızartma şeklindeki gıdaların da sonradan çözdürüldüğünde gevşeme ihtimalleri olduğu için derin dondurucuda saklanmaları doğru olmayabilir.

pogaca-borek-derin-dondurucu
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucuda Hamur İşleri (Börek ve Poğaça) Nasıl Saklanır?

Hamur işleri yediden yetmişe herkesin en sevdiği lezzetlerin başında geliyor. Özellikle Türk mutfağının ve Türk damak tadının vazgeçilmezi olan hamur işlerini her an taze tüketebilmenin yoluysa tabi ki bu muhteşem lezzetleri derin dondurucuda saklamaktan geçiyor.

Peki, hamur işleri derin dondurucuda nasıl saklanır? Bu sorunun yanıtı yazımızda sizi bekliyor.

Derin Dondurucuda Hamur İşleri Hep Taptaze

Derin dondurucu sayesinde canınız kek, börek yemek istediğinde taze hamur işi yemenin tadını çıkartabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan tüm hamur işleri yeni pişmiş gibi taptaze kaldığından günün her saatinde hamur işi yiyebilirsiniz. Örneğin sabahları erken saatte börek ya da poğaça yapmak zordur bu nedenle çoğumuz kahvaltıda bu lezzetli hamur işlerini yeme keyfinden mahrum kalırız. Oysaki önceden hazırlayıp derin dondurucuda saklayacağınız börek ve poğaçaları kahvaltıdan kısa süre önce dondurucudan çıkartarak günün bu en önemli öğününü harika, taze hamur işleri ile şölene dönüştürebilirsiniz.

Derin Dondurucuda Poğaça Nasıl Saklanır?

Derin dondurucuda hem mayalı hem de mayasız hamurdan yapılmış poğaçalar saklanabiliyor, ancak mayasız hamurdan yapılanlarda daha iyi sonuç alınıyor. Poğaçaları derin dondurucuya koymak için pişirdikten sonra soğumasını beklemek gerekiyor. Soğuyan poğaçaları paketleyip derin dondurucuya yerleştirmeniz taze şekilde saklamak için yeterli oluyor. Yenileceği zaman derin dondurucudan çıkarttığınız poğaçaları çözülmesini bekleyip, fırına koyup 150-160 derecede 10 dakika kadar ısıtmanız poğaçaların yeni yapılmış gibi taptaze hale gelmelerini sağlıyor. Bir ipucu daha verelim; eğer yüksek sayıda poğaça yapıp derin dondurucuya kaldıracaksanız hepsini tek bir poşete koymak yerine beşli ya da onlu poşetler halinde kaldırmanız çok daha iyi oluyor.

Derin Dondurucuda Börek Nasıl Saklanır?

Hamur işi denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri de börek. Türk mutfağının gözbebeği börekleri her daim taptaze tüketebilmek için ihtiyacınız olan tek şey bir derin dondurucu. Farklı malzemeler kullanarak yapacağınız börekleri pişirdikten sonra soğumasını bekleyip kesebilir, daha sonra ise buzdolabı poşeti ile paketleyerek derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Börekleri bütün olarak koymaktansa keserek koymanız hem yer tasarrufu açısından hem de canınız börek çektiğinde dilediğiniz miktarda böreği çıkartabilmeniz açısından daha makul bir yöntem.  Börek çeşitlerini derin dondurucudan çıkarttıktan sonra ısıtarak tükettiğinizde yeni pişmiş börekten hiçbir farkı olmadığını göreceksiniz.

Derin Dondurucuda Sigara Böreği Nasıl Saklanır?

Pratik ve lezzetli bir ara sıcak olan sigara böreğini diğer böreklerden farklı olarak pişirmeden derin dondurucuya koymak gerekiyor. Sigara böreklerini sardıktan sonra yine buzdolabı poşetine ya da uygun bir saklama kabına yerleştirip derin dondurucuya koyabilir ve pişireceğiniz zaman çözülmesini beklemeden kızgın yağda kızartarak servis edebilirsiniz.

Yufkaları da Derin Dondurucuda Saklayabilmek Mümkün

Börek yapımında en çok kullanılan malzeme olan yufkaları da derin dondurucuda taze şekilde saklayabilir ve börek yapacağınız zaman çıkartıp çözülmesini bekledikten sonra kullanabilirsiniz. Yufkaları derin dondurucu ile muhafaza etmek için kendi poşetlerinden çıkartmamak en doğrusu. Bazı yufkalarda ufak yırtılmalarla karşılaşılabilse de kaliteli yufkalarda çözüldükten sonra kullanırken herhangi bir yırtılma meydana gelme olasılığı bulunmuyor. Ayrıca yufka kullanarak yapacağınız gül böreği gibi çeşitli börekleri de pişmiş ya da çiğ olarak derin dondurucuya kaldırıp pişmişse ısıtıp, çiğse pişirip taze şekilde servis edebileceğinizi de unutmayın.

Bunların yanı sıra aklınıza gelebilecek pizza, ekmek, kek gibi tüm hamur işleri de derin dondurucu sayesinde uzun süre ilk anki tazeliklerini koruyacak şekilde saklanabiliyor. Kısacası eğer siz de böbrek, poğaça, hamur işi sevenlerdenseniz ve her an taze hamur işleri tüketmenin keyfini yaşamak, sevdiklerinize de bu keyfi yaşatmak istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey bir derin dondurucu.

 

lahana-derin-dondurucu
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucuda Lahana Nasıl Saklanır?

Beyaz lahana serin havalarda daha kolay yetişen bir bitkidir. Bu yüzden beyaz baş lahana genel olarak sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde yetiştirilir. Yaz döneminde de yetiştirilebilen türleri vardır ancak yüksek sıcaklık lahanaların kolay bozulmasına neden olduğu için ve yaz döneminde zaten birçok başka sebze seçeneği de bulunduğu için Türkiye’de genel olarak bu dönemde taze lahana bulmak zordur. Bu yüzden sıcak günlerde de taze lahana yiyebilmek için çeşitli saklama yöntemlerine başvurmak gerekir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilenlerden biri de derin dondurucu içinde saklama yöntemidir. Kara lahana ise kar yağmadığı sürece hemen hemen her dönemde yetişen bir bitkidir. Ancak her an markete ya da manava gidip kara lahana alabilme şansınız olmayabilir. Kara lahanayı derin dondurucuda saklamak her an elinizin altında bulunabilmesini sağlamak için uygun bir yoldur.

Lahana Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Lahana derin dondurucu içerisinde saklanacaksa bunun için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler lahananın kullanılacağı yere göre değişiklik gösterir. Lahanayı ne için kullanacağınızı belirlemediyseniz, sadece hızlı bir şekilde sebzeleri dolaba atmak istiyorsanız, yıkayarak dezenfekte ettiğiniz lahanayı havası alınan poşete veya kaba koyarak saklayabilirsiniz. Ancak lahanayı ön haşlama yapmadan dondurucuya koyduğunuzda yaprakların kırılma ihtimali de yüksektir. Kara lahana için de aynı işlem yapılabilir. Kara lahananın yaprakları ayrılıp temizlendikten sonra derin dondurucuda saklanabilir.

Lahana Şoklama Nasıl Yapılır?

Derin dondurucuda lahana saklamanın en yaygın yollarından biri birçok sebze saklanırken de kullanılan şoklama yöntemidir. Şoklama yapılan sebzeler derin dondurucuda saklandığında uzun süre tazeliğini korur.

Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencerede bolca su kaynatın. Bu sırada hem tamamen temizlenmesi hem de tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için lahanayı sirkeli suyla yıkayın. Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir. Saklama yönteminde hava alma işleminin yapılması sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır.

Pişmiş Lahana Nasıl Saklanır?

Lahana pişmiş halde de derin dondurucuda saklanabilir. Lahana yemeği, içerisinde özellikle et yoksa herhangi ek bir işlem yapmadan vakumlu kaplara konarak dondurucuya atılabilir. Zeytinyağlı lahana yemekleri ve etsiz lahana sarması ortalama 2 hafta derin dondurucuda kalabilirken kızartma işlemi görmüş lahana yaklaşık 3 hafta derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Etli lahana sarması ise pişirildikten sonra ılıtıp, vakumlu poşet ya da kaplarda derin dondurucuda saklanabilir.

Lahana Ne Kadar Süre Taze Kalır?

Lahananın taze kalma süresi saklanma şekline göre farklılık gösterir. Derin dondurucu en uzun süreli tazeliği sunar. Sebzeyi sirkeli su ile iyi bir şekilde yıkamak ve saklama yöntemi olarak havası alınan kaplar kullanmak da lahananın taze kalma süresini uzatacaktır. Lahanaları derin dondurucuya koymadan önce üzerinde uygulanan işlemlere göre saklama süresi 2 haftadan başlayarak 10 aya kadar uzayabilir.

Lahana Saklanırken Dikkat Edilecek Noktalar

Lahana derin dondurucuda saklanırken farklı zamanlarda konan poşetlerin tarihlerini karıştırmamak adına tarihe dair not kağıtlarının kullanılması avantajlı olacaktır. Bunun yanında her poşete ya da kaba olabildiğince az miktarda lahana koyulmalıdır. Çünkü bir kere dondurucudan çıkarılan sebzenin çözülme gerçekleştikten sonra tekrar dondurulmaması gerekir. Bu durum sağlık açısından oldukça önemlidir.