Derin dondurucuların hayatımıza girmesiyle birlikte, mevsiminde yetişen meyve ve sebzeleri diğer mevsimlerde de tüketme imkanına sahip olduk. Derin dondurucu, farklı mevsimlerde yetişen meyve ve sebzeleri uzun süre aynı tazelikte saklar. Kısacası; kışın kiraz, yazın portakal yememizi sağlar.
Derin dondurucuda koku oluşumu
Sahip oldukları teknolojik özellikler sayesinde, gıdaları ilk günkü tazeliğinde koruyan ve muhafaza eden derin dondurucularla ilgili şikayetlerin başında koku problemi gelir. Kullanım talimatına uygun kullanılan dipfriz (dondurucu) koku yapmaz. Derin dondurucularda koku oluşması, çoğunlukla teknik değil, kullanıcıdan kaynaklı; yani yanlış depolama ve saklamadan kaynaklıdır.
Dondurucuda oluşan kokuyu yok etmek için öncelikle kokunun kaynağını bulmanız gerekir. Nasıl ki bir doktor hastasını tedavi etmeden önce hastalığı teşhis ediyorsa, derin dondurucu kokusunu engellemek için de kokuya neden olan sorunu tespit etmeniz gerekir.
Et, balık gibi gıdalar ile sebze ve meyvelerin yanlış saklanması; bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur ve koku oluşumu için uygun ortamı hazırlar. Ağzı açık bırakılan bir turşu kavanozu, balık gibi kokulu yiyiceklerin saklandığı poşetin deforme olması, dipfriz içine düşen yiyecek parçaları, dondurucunun bakım ve temizlik kurallarına uygun şekilde düzenli olarak temizlenmemesi, koku oluşumuna davetiye çıkarır.
Derin dondurucuda koku önleme
Derin dondurucunuzdaki koku oluşumu canınızı sıkıyor olabilir. Sevdiğiniz yiyecekleri saklamanız için alan yaratan ve her mevsim taze meyve ve sebze yemenizi sağlayan derin dondurucuların kullanım talimatına uygun kullanılması gerekir. Kokuyu önlemek için öncelikle dondurucunuzu bakım ve temizlik kurallarına uygun kullandığınızdan, düzenli temizlediğinizden emin olun.
Bozulan, tarihi geçmiş ya da kendine has bir kokusu olan yiyecekler, koku oluşumuna neden olur. Kötü koku oluşması, insan sağlığını tehdit eden bakterilerin üremesine ve diğer gıdaların da bozulmasına neden olur. Bu nedenle dondurucunuzu sık sık kontrol edin. Kötü kokuyu engellemek için kokunun kaynağını bulduğunuzdan emin olun. Oluşan kokuyu yok etmek için öncelikle günü geçmiş, bozulan gıdayı derin dondurucunuzdan çıkarın. Koku kaynağını yok ettikten sonra dondurucunuzu tamamen boşaltın ve temizleyin.
İnatçı kokulardan kurtulmak için alternatif çözüm yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Dondurucuda oluşan kokuyu gidermek için kahve ve pirinçten faydalanabilirsiniz. Bir kasenin içine biraz kahve ve bir miktar pirinç koyun. Hazırladığınız karışımı bir gece derin dondurucuda bekletin. Kokunun yok olduğunu göreceksiniz.
Mangal kömürü de dondurucuda oluşan kötü kokuya karşı etkilidir. Mangal kömürünü bir poşetin içine koyun, üzerine birkaç noktadan delik açın. Hazırladığınız poşeti dondurucunun bir köşesine yerleştirin ve sekiz saat bekletin. Kömürün hiçbir yere temas etmediğinden emin olun.
Ne yaparsanız yapın kötü koku oluşumuna engel olamadıysanız, derin dondurucunuzun içinde kirli su birikmiş olabilir. Teknik problemler için yetkili servisi arayarak profesyonel destek alabilirsiniz.
Derin dondurucu nasıl temizlenmeli?
Dondurucunuzu düzenli olarak temizlemeniz, oluşması muhtemel kokuların önüne geçmenizi sağlar. Zira, bakımı ve temizliği düzenli yapılmayan dondurucularda koku oluşumu kaçınılmazdır. Derin dondurucunuzu temizlemek için en uygun materyal elma sirkesidir. Elma sirkesi güçlü bir dezenfektandır. Bakteri ve mikropları öldürme özelliği vardır. Buzdolabınızı ya da dondurucunuzu elma sirkesi ile temizleyebilirsiniz.
Dondurucunuzu temizlemek için fişini çekin ve içinde bulunan yiyecekleri çıkarın. Dondurucunuzun buzu çözülünce içindeki suyu bir bez yardımı ile alın. Hazırlamış olduğunuz sirkeli su ile derin dondurucunuzun her bölgesini iyice silin. Silme işlemi bittikten sonra nem oluşmaması için kurulamanız gerekir. Unutmayın; bakteriler ve mikroplar nemli ortamda daha hızlı çoğalırlar. Temiz bir kuru bezle dondurucunun içini kurulayın. Daha sonra yiyecekleri yerleştirip, dondurucunuzu yeniden çalıştırın.
Yiyecekleri yerleştirmeden önce ambalajlarını tekrar kontrol edin. Yırtık, patlamış, deforme olmuş ambalajları ve günü geçmiş yiyecekleri atın. Unutmayın, kötü kokudan dondurucunuzu düzenli aralıklarla temizleyerek kurtulabilirsiniz.