Gıdaları derin dondurucuda saklamak hem büyük bir pratiklik hem de ev ekonomisine katkı sağlayıp hesaplı tazelik sunar. Bu nedenle herkes daha sonra kullanmak üzere satın aldığı bazı gıdaları derin dondurucuda saklar. Yine de aldığınız her gıdayı hiçbir detaya dikkat etmeden derin dondurucuya koymamalısınız. Bazı gıdaların derin dondurucuya konulmadan önce daha sağlıklı ve daha taze olması için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bulunur. Pek çok kişinin gıdalarını derin dondurucuya kaldırırken yaptığı hataları ve nasıl doğru şekilde saklanabileceğini detaylı olarak inceleyelim.
Balığı Oda Sıcaklığında Değil Buzdolabında Beklettikten Sonra Saklayın
Genellikle balık derin dondurucuda saklanacağı zaman direkt olarak oda sıcaklığındaki haliyle konuluyor. Hâlbuki derin dondurucuda balıklar saklanacağı zaman bir süre buzdolabında bekletmek gerekir. Bu şekilde yapılmadığında balık; önce suyunu, ardından da formunu kaybeder. Aynı şekilde balığı tüketeceğiniz zaman da direkt olarak oda sıcaklığına bırakıp çözülmesini beklemek yerine bir süre buzdolabında bekleterek yavaşça çözülmesini sağlamalısınız. Ayrıca balığı derin dondurucuda saklamadan hemen önce bir miktar tuzlamanız balığın diriliğini muhafaza etmesine imkân tanıyacaktır. Bununla birlikte hem pratiklik hem tazelik hem de lezzet açısından balıkları ayıkladıktan sonra derin dondurucuda saklamanızda fayda var.
Konserve Yiyecekleri Derin Dondurucuda Saklamayın
Marketten hazır olarak almış olduğunuz konserve gıdaları derin dondurucuda saklamak gibi bir isteğiniz varsa bundan vazgeçmeniz gerekecek. Çünkü konservelerin içerisinde bulunan su, derin dondurucu içerisindeyken genleşebilir ve konserve derin dondurucuda patlayabilir. Bu riski almamak adına konserve yiyecekleri derin dondurucuda saklamamalısınız.
Çorbalarınızı Saklamadan Önce Derin Dondurucuya Hazırlayın
Pek çok kişi çorbayı; soğumasını beklemeden ve kabı ağzına kadar doldurarak ya da makarna ve fazla pişmiş sebzelerin olduğu çorbaları derin dondurucuya koyarak sıklıkla hata yapıyor. Sıcak ya da ılık çorbayı derin dondurucuya koymak derin dondurucunun ısısını düşürür. Böylece diğer yiyecekler de ani ısınır ve ani soğur. O nedenle yiyeceklerin sağlıklı ve taze halini koruması için çorbaları tamamen soğuduktan sonra derin dondurucuya koymalısınız. Daha sağlıklı olması gerekçesiyle çorbayı cam kavanozda buzdolabında saklamak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada kavanozu ağzına kadar çorbayla doldurmamaya özen gösterin. Aksi takdirde içerisindeki su genişleyerek kavanozun patlamasına sebep olabilir.
Aynı durumda derin dondurucuya konan meşrubat ve maden suyu şişeleri için de geçerli.
İçerisinde makarna veya şehriye gibi malzemelerin olduğu çorbaları da direkt olarak derin dondurucuya koymak, çıkartıldığında gıdaların lapa kıvamına gelmesine neden olabilir. O sebeple makarnaları ayırarak derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçerisinde süt veya krema olan çorbaları da mümkün mertebe derin dondurucuda saklamamalısınız. Çıkardığınızda pütür pütür olacak ve lezzetini kaybedecektir. Son olarak derin dondurucuda saklamak üzere yaptığınız sebze çorbalarının sebzelerini çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Çünkü derin dondurucudan çıkarıp tekrar ısıtacağınız zaman yeniden pişmeye devam edebilir ve lezzetlerini kaybedebilirler.
Derin Dondurucuda Gıdaları Saklama Sürenize Dikkat Edin
Bir gıdayı derin dondurucuda saklamanız bunun sonsuza dek aynı tazelikle ve lezzette kalacağı anlamına gelmez. Ancak pek çok kişi özellikle derin dondurucuya kaldırdığı etlerinin bekleme sürelerini dikkate almıyor. Bu da gıdayı sağlıksız şekilde tüketmenize neden olabilir. O sebeple koyun veya kuzu etini 9 ay, dana pirzolayı 4 ile 6 ay arası, dana antrikotu en az 12 ay, tavuk ya da hindiyi bütün halde 12 ay, tavuk ya da hindiyi parçalanmış halde 9 ay, pastırmayı 1 ay, pişmemiş köfteyi 3 ile 4 ay arası, sosis ve salam gibi gıdaları ise 1 ile 2 ay arası derin dondurucuda saklamalısınız. Füme etleri ise derin dondurucuda saklamak çok iyi bir fikir olmayabilir.
Etlerin haricinde unlu mamullerin de derin dondurucuda saklama süreleri bulunur. Pişmiş ekmeği 2 ile 3 ay arası, pişmemiş ekmeği 1 ay, pişmiş kurabiyeyi 6 ile 8 ay arası, pişmemiş kurabiyeyi 3 ay ve pişmiş keki 6 ile 12 ay arası derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Balıkların da saklama süreleri oldukça önemlidir. Yağsız balıklar en fazla 6 ay, yağlı balıklar 2 ile 3 ay arası, pişmiş balıklar 4 ile 6 ay arası, midye 2 ay, yengeç 12 ay, karides ve deniz tarağı 10 ay kadar derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu süreleri aşmamak için mutlaka ambalajların üzerine derin dondurucuya konuldukları tarih yazılmalıdır. Narenciyeyi 3 ay, diğer meyveleri 9 ile 12 ay arası, yemişleri 3 ay ve sebzeleri 8 ile 12 ay arası derin dondurucuda saklamanız mümkün.
Derin Dondurucuda Sakladığınız Gıdaları Çözdürüp Yeniden Dondurmayın
Derin dondurucuda saklamak üzere gıda koyarken pek çok insan gıdanın tamamını ambalajlayıp koyuyor. Ancak o gıdayı kullanması gerektiğinde tamamını çözdürüp bir kısmını tekrar derin dondurucuya koyuyor. Bu, gıdaların hijyenik ve sağlıklı yapılmasının bozulmasına neden olabiliyor. O nedenle dondurmak istediğiniz gıdaları tek seferde kullanacağınız miktarlarda porsiyonlar halinde et, tavuk ve balık gibi gıdaları da ayrı raflara koyarak saklayın. Bu saklama işlemi için de en uygun ambalaj buzdolabı poşeti olacaktır. Fakat derin dondurucuda saklamak istediğiniz gıdayı buzdolabı poşetine koyduktan sonra içinde bulunan havayı tamamen boşaltmalısınız. Bununla birlikte her bir poşetin üzerine gıdayı derin dondurucuya koyduğunuz tarihi yazmanız tazeliğini koruyacak sağlıklı gıdalar tüketmenize yardımcı olur.
Patates ve Kabuklu Yumurta Gibi Gıdaları Derin Dondurucuda Saklamayın
Her ne kadar gıdanın en taze halinde kalmasını sağlayamıyor olsa da gıdayı oldukça taze, pratik ve lezzetli şekilde saklayabildiği için derin dondurucuya her gıdayı koyma eğilimi gösteriliyor. Oysa bazı gıdaların kesinlikle derin dondurucuda saklanmaması gerekiyor. Kabuklu yumurta derin dondurucuda saklandığında genleşiyor ve çatlıyor. Bu durum onun bakterilere çok daha açık olmasına sebep oluyor. Yani kabuklu yumurtayı sağlığınız için de derin dondurucuya koymamanız gerekiyor.
Patates ise çiğ halde derin dondurucuda saklandığında sertliğini kaybeder. Dolayısıyla tekrar çözdürdüğünüzde patatesi yemek yapma alışkanlıklarınıza uygun şekilde pişiremeyebilirsiniz. Eğer derin dondurucuya kaldırmak istiyorsanız önce pişirmelisiniz. Fakat kızartma şeklindeki gıdaların da sonradan çözdürüldüğünde gevşeme ihtimalleri olduğu için derin dondurucuda saklanmaları doğru olmayabilir.