Derin dondurucular, yiyecek ve içecekleri muhafaza etmek için en güvenilir saklama alanlarıdır. Mevsiminde dondurucuya koyulan sebze ve meyveleri, mevsimi geçse bile derin dondurucular sayesinde yiyebilirsiniz. Artan yemeklerinizi, ekmeklerinizi israf etmek yerine derin dondurucuda saklayıp aile ekonominize katkıda bulunabilirsiniz. Meyveden sebzeye, kırmızı etten beyaz ete, balık ve hatta süt ürünlerine kadar pek çok gıda derin dondurucuda tazeliğini kaybetmeden, tadında bozulma olmadan saklanabilir.
Derin dondurucular, yiyecekleri tazeliğini koruyarak aylarca muhafaza ettikleri için her evin vazgeçilmezleri arasındadır. Saklamaya uygun gıdaları uygun koşullarda sakladığınızda dört mevsim sevdiğiniz meyve ve sebzeleri yemenin tadını çıkarabilir; dondurucunuza koyduğunuz hazır yemeği pratik bir şekilde ısıtıp sofranıza koyabilirsiniz. Saklamaya uygun olmayan gıdaları derin dondurucuda saklayıp tüketmek ise sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bilinçsiz bir şekilde çözüldükten sonra tekrar dondurulan gıdaların tüketilmesi ciddi zehirlenmelere sebep olabilir. Yiyecekleri saklayarak tasarruf etme imkanı da sağlayan derin dondurucuya, dondurmaya uygun olmayan gıdaları koymak tasarrufun aksine israfa neden olabilir. Sağlığınızı ve zamanınızı kaybetmemek ve aile ekonominize zarar vermemek için derin dondurucuya konmaması gerekenleri inceleyebilirsiniz.
Hangi Sebzeler Derin Dondurucuya Konmamalı?
Sebze ve meyvelerin bol olduğu bahar ve yaz aylarında, derin dondurucuda saklanmaması gereken sebzelerden biri salatalıktır. Salatalık, bol sulu bir sebze olduğu için dondurulduğunda yapısı değişime uğrar. Çözüldüğünde tadını ve tazeliğini kaybeder. Don yemiş diye tabir edilebilecek pörsümüş bir görünüm ve tat alır. Bu yüzden salatalık dondurucuya koymak için uygun bir sebze değildir. Salatalık gibi bol su içeren sebzelerden biri olan patates de derin dondurucuya konmamalıdır. Patates de dondurucuya girdiğinde salatalık gibi yapısal değişikliğe uğrar ve kristalize olur. Domates de çok su içerdiği için dondurulduktan sonra çiğ yenemez ancak çorbalarda ve yemeklerde lezzet kaybı olmadan kullanılabilir. Domatesinizi konserve yapmak yerine dondurucuya koymak isterseniz yemeklik diye bilinen şekilde doğrayarak derin dondurucuya uygun kaplarda ya da poşetlerde dondurabilirsiniz.
Marul, lahana ve karpuz da yine çok su içerip tatları ve yapıları bozulacağından derin dondurucuya konmamalıdır. Maydonoz, nane, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler de derin dondurucudan çıktıktan sonra yapısal olarak değişime uğrar; çıtırlıklarını ve tazeliklerini kaybeder. Bu sebzeleri yine de derin dondurucuda muhafaza etmek isterseniz; bol su ile yıkadıktan sonra ayıklayıp vitaminlerini kaybetmemeleri için varsa bambu veya silikon bir bıçak yardımıyla doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyabilir; taze baharat olarak çorbaların içine ya da dolma içlerine koyabilirsiniz.
Derin Dondurucuya Konulmaması Gereken Süt Ürünleri
Tereyağı ve bazı peynirler derin dondurucuda pek çok kişinin güvenle saklayabileceği süt ürünleri arasındadır; ancak her peynir dondurucuda saklanmaz. Kendi suyu içinde muhafaza edilmesi gereken peynirler, salamura peynirler ve krem peynir gibi çok yumuşak yapıdaki peynirlerin derin dondurucuya konması uygun bir saklama yöntemi değildir. Bu tip peynirleri dondurucuda saklamak peynirlerin yapısını ve tadını bozar. Kaşar peyniri gibi sert peynirleri dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
Yoğurt da buzlukta saklanmaması gereken süt ürünlerinden biridir. Elinizdeki fazla yoğurdu yine de buzluğa koymak isterseniz çözdürdüğünüzde yoğurdunuzun yapısının fazlasıyla değişeceğini bilmenizde fayda var. Dondurulan yoğurdu sadece içeceklerde, hamur işi veya tatlı yapımında kullanabilirsiniz. Yoğurdunuzu evinizde mayalıyorsanız mayanızın bozulmaması için dondurucuda saklayabilirsiniz. Donmuş yoğurt mayasını gerektiğinde buzluktan çıkararak sütünüzü mayalayabilirsiniz. Aynı şekilde süt ve krema da dondurulup çözüldükten sonra yapı ve tat olarak değişime uğrar; ancak pişirilerek kullanılabilir.
Buzu Çözülmüş Yiyecekler
Derin dondurucudan çıkmış donmuş vaziyetteki her hangi bir gıdanın tekrar dondurulması sakıncalıdır. Özellikle kırmızı ve beyaz etin buzu çözüldükten sonra tekrar dondurulması besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bu yüzden derin dondurucunuzdan gıdaları tüketeceğiniz kadar çıkarmalısınız. Dondurucudan çıkarılan gıda ya hemen tüketilmeli ya da buzdolabında kısa süre sonra tüketilmek üzere bir süre daha muhafaza edilmelidir. Bu konuda en sık yapılan hatalardan biri dondurucudan çıkarılmış tavuk ya da etin pişirilip suyunun buzlukta daha sonra çorba ve pilavlarda kullanılmak üzere saklanmasıdır. Bunun dışında; erimiş dondurma da derin dondurucuya tekrar konmamalıdır. Erimiş dondurmada mikroorganizmalar harekete geçmiş olabileceği için dondurulup tekrar yendiği takdirde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ayrıca suyunu salıp eriyen gıdalar tekrar dondurulduklarında içindeki tüm besin değerini suyla beraber bırakırlar. Görünümünde herhangi bir bozulma görülmese de bu gıdalar artık tüm besin değerini kaybetmiş olurlar.
Dondurucunuza Zarar Vermek İstemiyorsanız…
Yumurta çeşitlerini derin dondurucuya koymamalısınız. Yumurta donduğunda kabuğu çatlar; ayrıca yumurtanın yapısı da değişir. Üstelik bu durum dondurucunuzun yumurta kokmasına da sebep olabilir. Yumurtanın yanı sıra konserveler de derin dondurucuya konmamalıdır. Konserveler donduklarında patlayabilir ve dondurucunuza zarar verebilir. Konserve kutulardaki gıdaların dışında cam kaplardaki gıdalar da dondurucuya konmamalıdır. Dondurmaya uygun olmayan camlar da derin dondurucuda patlayabilir ve dondurucunuzdaki diğer gıdalara ve dondurucunuza zarar verebilir.
Soslar ve Baharatlar
Sos ve baharatlar buzluğa girdiklerinde yemekleri ve salataları tatlandırmalarını sağlayan aromalarını kaybeder. Bu yüzden derin dondurucuda saklanması uygun değildir. Mayonez, dondurulduğunda içindeki maddeler ayrışır; bu nedenle mayonez dondurulduktan sonra tüketilemeyen besinler arasındadır. Ketçap da dondurulduğunda tat değişikliğine uğradığı için dondurulması doğru değildir. Ayrıca bol baharatlı salata ve marine sosları ile içinde yoğurt ya da yumurta olan soslar da derin dondurucuda saklanmamalıdır.
Dondurulmaması Gereken İçecekler
Her türlü asitli içecek dondurulduktan sonra tat ve asit kaybına uğrar. Meyve suları da derin dondurucuda değil buzdolabında muhafaza edilmesi gereken içecekler arasındadır. Donmuş meyve suları tatlı yapımında ve buzlu içecek hazırlarken kullanılabilir. Bunları dışında granül kahveler ve filtre kahveler dondurulduklarında kendilerine has aromalarını kaybederler.
Dondurduktan Sonra Yenmeyecek Duruma Gelen Yiyecekler
Hemen herkesin sevdiği çıtır çıtır kızartmalar dondurucuya konup çözüldüğünde pörsüyerek tüm çıtırlığını kaybeder. Bu yüzden kızarmış tavuk ve patates gibi yiyeceklerin derin dondurucuya konması önerilmez. Kızarmış yiyeceklerin dışında haşlanmış makarna da dondurulduktan sonra hamur kıvamına gelir. Derin dondurucunuzda bu bilgiyi edinmeden önce koyduğunuz haşlanmış makarna varsa bu makarnayı ısıtıp tüketmek yerine çırpılmış yumurtayla karıştırıp ve peynirle tatlandırıp börek tadında bir omlet yapmayı deneyebilirsiniz.
Sakatatlar
Karaciğer, dalak ve böbrek gibi kan oranı oldukça yüksek olan sakatatlar mümkün olan en kısa sürede içinde tüketilmesi önerilen gıdalar arasındadır. Aksi halde çok kolay bozulup kokabilen bu gıdalar hemen tüketilmeyecekse dondurucuda saklanma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Derin dondurucuda dahi olsa çok kısa sürede bozulma riski olan bu sakatatları saklama süresine dikkat edilmelidir.
Deforme Olmuş ve Tazeliğini Yitirmiş Gıdalar
Derin dondurucu, taze gıdaların tazeliğini koruyarak muhafaza eder. Bozulmuş ya da bozulmaya yüz tutmuş gıdaları daha iyi bir hale getirmez. Özellikle mantar gibi taze tüketilmesi önerilen ve çabuk bozulan ve bozulduğunda da ciddi zehirlenmelere yol açan gıdaları derin dondurucuya koymak sağlık açısından sakıncalı olabilir ancak tazeliğinden emin olduğunuz mantarları derin dondurucunuza koyabilirsiniz. Ayrıca deforme olmuş paketlerdeki yiyecekler ile son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler de dondurucuda saklamak için uygun değildir.