Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar

Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar
Derin Dondurucu Rehberi,

Et Suyu Yapıp Saklayın, Sağlığınıza Sağlık Katın!

 Özge San15 Ağustos 20170 Yorum
30
Shares
Share on FacebookShare on Twitter
Et Suyu Yapıp Saklayın, Sağlığınıza Sağlık Katın!

Pilava ve çorbaya katıldığında lezzeti ikiye katlayan et suyu son yıllarda yeniden popüler olmaya başladı. Sağlıklı beslenme denince kemik suyu artık ilk akla gelen yiyecekler arasında yer alıyor. Bazıları et suyunu yemeklere eklemekle kalmayıp şişeler halinde hazırladıkları et sularını herhangi bir katkıya ihtiyaç duymadan içiyor. Firmalar ise bu talep yüzünden katkısız et sularını tüketicilerle buluşturmaya başlamış durumda. Beslenme listelerinde kemik suyu kendine özel bir yer bulurken, bulyonlarla birlikte terk edilen bu kadim mutfak geleneği, hak ettiği değere yeniden kavuşuyor.

Kemik suyunun faydaları

Kemik suyunun faydalarının tıp çevrelerince kabul edilmesi ve bu konuda yapılan detaylı araştırmalar, mutfaklarda yeniden saatlerce kemik suyu kaynatılmasının ana sebebidir. Et suyu, ciddi bir kolajen yapıya sahiptir. Kolajenin vücuttaki faydaları ise saymakla bitmez cinsten. Kemik suyu son zamanlarda önemi daha da anlaşılan bağırsakların sağlığına katkı sağlar. Bağırsak duvarındaki delikleri onarır. Kemik suyu içerek selülit ve cilt kremlerinde bulunan kolajene birinci elden ve katkısız ulaşmak mümkün olur. Et suyu, bağışıklığı güçlendirirken, yaraların iyileşme sürecini de hızlandırır. Antioksidan özelliğinin yanı sıra uzun süre tok tutarak, enerji verir.

Et suyu nasıl yapılır?

Et suyu için öncelikle kasaptan 1 kilo kadar koyun ya da dana kemiği alın. Eklemli kısımlar tercih edilirse ortaya çıkacak kemik suyu daha fazla kolajen içerecektir. İlikli kemikleri tencereye almadan önce güzelce yıkayın. Çelik bir tencereye alınan kemiklerin üzerine soğan, sarımsak, havuç, kereviz, maydanoz saplarını doğrayarak ilave edin. Minerallerin suya daha iyi karışmasını sağlamak için tencereye iki yemek kaşığı kadar sirke ekleyin. Son olarak tencereye 3-4 litre kadar içme suyu koyun. Arzu edilirse tencereye 1 – 2 defne yaprağı, karabiber, kekik gibi baharatlar da eklenebilir.

Et suyu pişirirken nelere dikkat etmeli?

Pişirme aşamasında ilk önce yüksek ısı tercih edilmelidir. Bu ısıya ulaşmak için, kemik ve sebzeler fırında kızarana dek pişirilip, daha sonra tencereye alınabilir. Eğer fırında ön işlem yapma tercih edilmezse, yüksek ısıya ayarlanmış ocakta da kemikler pişirilebilir. Piştikçe tencerenin etrafında oluşacak köpükler bir kepçe yardımıyla toplanarak atılır. Et suyu kaynama noktasına ulaştığında altını kısmak önem taşır. Tenceredeki et, minimum 10 saat boyunca pişmeye devam etmelidir. Ancak et suyunu kaynama noktasını geçmeden pişirmek önemlidir. Çünkü fazla ısı ve kaynama, kemik suyundaki kolajen yapıyı bozabilir. Kemik suyunu ne kadar uzun süre pişirirseniz, suya geçecek kolajen ve faydalı içeriklerin miktarı çoğalacaktır.

Pişme süreci sona erdikten sonra et suyu ince bir tel süzgeçle süzülür. Eğer kemik suyunun içinde hala bazı parçalar görülüyorsa ikinci bir kez daha sık delikli bir süzgeçten ya da tülbentten geçirilebilir. Süzülen kemik suyu oda ısısında soğuması için kaldırılır. Soğuyan et suyunu porsiyon olarak kullanmak için karton bardaklar ve silikon kalıplar kullanabilirsiniz.

Tavuk suyu hazırlamak için kemik suyu hazırlarken atacağınız adımları takip edebilirsiniz. Kemik yerine bütün tavuk kullanabilir, ya da tavuğun eklemli bölgelerinin sık bulunduğu but kısmını tercih edebilirsiniz.

Et suyu derin dondurucuda ne kadar saklanır?

Et suyu bir seferde çok fazla miktarda hazırlanabilir. Bu değerli besini hem yemeklerde kullanmayı hem de günlük beslenme rutininize eklemeyi tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da et suyunu saklamak için yapacağınız en iyi tercih derin dondurucu olacaktır. Derin dondurucuların hayatımıza kattığı faydalardan biri de kemik suyu gibi besin değeri yüksek gıdalar uzun süre saklayabilmesidir.

Eğer kemik suyunu içmek için kullanacaksanız, içeceğiniz miktar kadarını bardaklara koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Kemik suyunu çorbalara, pilavlara ve bebek mamalarına katmak isterseniz buz kalıpları ve silikon muffin kalıpları gibi küçük boyuttaki çoklu kalıplar sizin için uygun olacaktır.

Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Et SuyuKemik SuyuKolajenTavuk Suyu
Previous

Közlenmiş kırmızı biber dondurucuda nasıl saklanır?

2 Ağustos 2017
Next

Derin Dondurucuda Domates Nasıl Saklanır?

17 Ağustos 2017

Yorum Bırak Cevabı iptal et

Instagram’da HesaplıTazelik

No images found!
Try some other hashtag or username

En Popüler Yazılar

  • Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    10 Kasım 2017
  • Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    26 Temmuz 2017
  • Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    20 Ağustos 2017
  • Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    2 Ağustos 2017
  • Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    26 Temmuz 2018

Son Yazılar

  • Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    11 Eylül 2020
  • Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    3 Eylül 2019
  • Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    3 Eylül 2019

Sosyal Medya’da Takip Et!

© 2019 Şenocak Derin Dondurucu. Bütün hakları saklıdır, izinsiz ve kaynak göstermeksizin kullanılamaz.