Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar

Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucuda Lahana Nasıl Saklanır?

 Özge San3 Aralık 20170 Yorum
48
Shares
Share on FacebookShare on Twitter
lahana-derin-dondurucu

Beyaz lahana serin havalarda daha kolay yetişen bir bitkidir. Bu yüzden beyaz baş lahana genel olarak sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde yetiştirilir. Yaz döneminde de yetiştirilebilen türleri vardır ancak yüksek sıcaklık lahanaların kolay bozulmasına neden olduğu için ve yaz döneminde zaten birçok başka sebze seçeneği de bulunduğu için Türkiye’de genel olarak bu dönemde taze lahana bulmak zordur. Bu yüzden sıcak günlerde de taze lahana yiyebilmek için çeşitli saklama yöntemlerine başvurmak gerekir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilenlerden biri de derin dondurucu içinde saklama yöntemidir. Kara lahana ise kar yağmadığı sürece hemen hemen her dönemde yetişen bir bitkidir. Ancak her an markete ya da manava gidip kara lahana alabilme şansınız olmayabilir. Kara lahanayı derin dondurucuda saklamak her an elinizin altında bulunabilmesini sağlamak için uygun bir yoldur.

Lahana Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Lahana derin dondurucu içerisinde saklanacaksa bunun için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler lahananın kullanılacağı yere göre değişiklik gösterir. Lahanayı ne için kullanacağınızı belirlemediyseniz, sadece hızlı bir şekilde sebzeleri dolaba atmak istiyorsanız, yıkayarak dezenfekte ettiğiniz lahanayı havası alınan poşete veya kaba koyarak saklayabilirsiniz. Ancak lahanayı ön haşlama yapmadan dondurucuya koyduğunuzda yaprakların kırılma ihtimali de yüksektir. Kara lahana için de aynı işlem yapılabilir. Kara lahananın yaprakları ayrılıp temizlendikten sonra derin dondurucuda saklanabilir.

Lahana Şoklama Nasıl Yapılır?

Derin dondurucuda lahana saklamanın en yaygın yollarından biri birçok sebze saklanırken de kullanılan şoklama yöntemidir. Şoklama yapılan sebzeler derin dondurucuda saklandığında uzun süre tazeliğini korur.

Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencerede bolca su kaynatın. Bu sırada hem tamamen temizlenmesi hem de tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için lahanayı sirkeli suyla yıkayın. Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir. Saklama yönteminde hava alma işleminin yapılması sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır.

Pişmiş Lahana Nasıl Saklanır?

Lahana pişmiş halde de derin dondurucuda saklanabilir. Lahana yemeği, içerisinde özellikle et yoksa herhangi ek bir işlem yapmadan vakumlu kaplara konarak dondurucuya atılabilir. Zeytinyağlı lahana yemekleri ve etsiz lahana sarması ortalama 2 hafta derin dondurucuda kalabilirken kızartma işlemi görmüş lahana yaklaşık 3 hafta derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Etli lahana sarması ise pişirildikten sonra ılıtıp, vakumlu poşet ya da kaplarda derin dondurucuda saklanabilir.

Lahana Ne Kadar Süre Taze Kalır?

Lahananın taze kalma süresi saklanma şekline göre farklılık gösterir. Derin dondurucu en uzun süreli tazeliği sunar. Sebzeyi sirkeli su ile iyi bir şekilde yıkamak ve saklama yöntemi olarak havası alınan kaplar kullanmak da lahananın taze kalma süresini uzatacaktır. Lahanaları derin dondurucuya koymadan önce üzerinde uygulanan işlemlere göre saklama süresi 2 haftadan başlayarak 10 aya kadar uzayabilir.

Lahana Saklanırken Dikkat Edilecek Noktalar

Lahana derin dondurucuda saklanırken farklı zamanlarda konan poşetlerin tarihlerini karıştırmamak adına tarihe dair not kağıtlarının kullanılması avantajlı olacaktır. Bunun yanında her poşete ya da kaba olabildiğince az miktarda lahana koyulmalıdır. Çünkü bir kere dondurucudan çıkarılan sebzenin çözülme gerçekleştikten sonra tekrar dondurulmaması gerekir. Bu durum sağlık açısından oldukça önemlidir.

Derin DondurucuLahanaŞoklama
Previous

Derin Dondurucuda Hangi Yiyecek Ne Kadar Süre Bozulmadan Saklanır?

20 Kasım 2017
Next

Şoklama Nedir, Şoklanan Sebzeler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

4 Aralık 2017

Yorum Bırak Cevabı iptal et

Instagram’da HesaplıTazelik

No images found!
Try some other hashtag or username

En Popüler Yazılar

  • Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    10 Kasım 2017
  • Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    26 Temmuz 2017
  • Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    20 Ağustos 2017
  • Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    2 Ağustos 2017
  • Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    26 Temmuz 2018

Son Yazılar

  • Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    11 Eylül 2020
  • Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    3 Eylül 2019
  • Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    3 Eylül 2019

Sosyal Medya’da Takip Et!

© 2019 Şenocak Derin Dondurucu. Bütün hakları saklıdır, izinsiz ve kaynak göstermeksizin kullanılamaz.