Mevsiminde, özenle seçtiğiniz sebzeleri ve meyveleri besin değerini kaybetmeden uzun süre saklamak istiyorsunuz. Oldukça iyi fiyatlarla aldığınız sebze, meyve, kırmızı et, tavuk eti ya da balık gibi hassas besinleri uzun sürede tüketmeyi planlıyorsunuz. Peki, hangi besin ne kadar süreyle derin dondurucuda ilk günkü tazeliğini koruyarak kalabilir, biliyor musunuz? Bütün besinlerin derin dondurucuda bozulmadan saklanma süreleri aynı mı? Tabii ki hayır! Sebze, meyve, kırmızı et, tavuk eti, balık… Her birinin, besin değerini korumak için derin dondurucuda saklama süreleri farklıdır.
Derin Dondurucuda En Uzun Süre Saklanabilen Besin: Sebze
Derin dondurucuda en uzun saklanabilen besinlerin başında sebzeler geliyor. Enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates, yeşil salata ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabiliyor. Meyvelerin derin dondurucuda bozulmadan saklanma süreleri ise sebzelere göre biraz daha farklı. Derin dondurucuda en uzun süre saklanabilen meyveler; şeftali, karpuz, kavun ve elma.. Üzüm ve limonun derin dorucuda taze kalma süresi ise en fazla 3 ay. Derin dondurucuda diğer mevyelere göre en kısa süre saklanabilen meyve ise muz. Satın aldığınız ve derin dondurucuda sakladığınız muzların en geç 3 ay içinde tüketilmesi gerekiyor. Narenciye, kiraz, çilek, dut, armut ve eriğin derin dondurucudaki ömrü ise 12 ay.
Derin Dondurucuda Kırmızı Et, Tavuk Eti ve Balık Saklama Süreleri
Sebze ve meyvelerin birçoğu derin dondurucuda 1 yıla yakın bozulmadan saklanabilirken kırmızı et, tavuk eti ve balığın derin dondurucuda bozulmadan saklanma süresi ise değişiklik gösteriyor.
Balığın derin dondurucuda tazeliğini koruma süreci yağlı ve yağsız balıklarda farklılık gösteriyor. Uskumru, somon, kefal, sazan, alabalık, hamsi gibi yağlı balıkların derin dondurucuda saklanma süresi en fazla 3 ay. Levek, mercan, çipura, orfoz, lagos, kılıç gibi yağsız balıklar ise derin dondurucuda bozulmadan 6 aya kadar saklanabiliyor.
Kırmızın etin de derin dondurucuda bozulmadan saklanma süresi türüne ve pişmiş ya da çiğ olma durumuna göre değişiyor. Çiğ kuzu etinin derin dondurucuda kalma süresi 6-9 ay arasında değişirken bu süre dana etinde 12 aya kadar uzayabiliyor.
Pişmiş etin, derin dondurucuda dayanma süresi ise çiğ ete göre daha az. Pişirilmiş eti derin dondurucuda en az 2 en fazla 3 ay bozulmadan saklayabilirsiniz. Sosis, sucuk, jambon gibi şarküteri ürünlerinin derin dondurucuda tazeliğini koruma süresi ise en fazla 2 ay. Tavuk ve hindi eti ise çiğ olarak derin dondurucuda en fazla 3 ay saklanabilir. Çorbaların ve pilavın vazgeçilmez lezzeti olan et sularının derin dondurucudaki ömrü ise 9 ay.
Derin Dondurucuda Saklanma Sürelerine Göre Süt ve Kahvaltılık Ürünler
Süt ürünleri içinde derin dondurucuda tazeliğini en uzun süre koruyan besin yoğurt. Yoğurdun aksine tereyağı, margarin ve peyniri en fazla 6 ay derin dondurucuda taze olarak koruyabilirsiniz. Hepimizin çok sevdiği ve yaz-kış tüketilen dondurmanın derin dondurucuda bozulmadan korunma ömrü ise paketi açıldıysa 2, açılmadıysa 4 ay.
Kahvaltılık ürünlere gelince… Eğer yalnızca hafta sonu evinizde güzel bir kahvaltı etme şansınız varsa ama sofraya gelen her kahvaltılığı tüketemiyorsanız, derin dondurucu bu konuda da en büyük yardımcınız olacak. Kahvaltılık ürünlerin vazgeçilmezi olan zeytini 6-12 ay arası bozulmadan saklayabilirken reçel çeşitlerinizi ise 11- 18 ay arası derin dondurucuda güvenle muhafaza edebilirsiniz. Taze aldığınız ekmeği ise derin dondurucuda 3 ay süreyle bozulmadan koruyabilirsiniz. Konserve denilince akla ilk gelen ürünlerden olan salça da derin dondurucu da saklanabilen besinlerden bir diğeri. Salça derin dondurucuda 15 aya kadar rahatlıkla saklanabilir. Fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerin derin dondurucudaki ömrü ise 4 ay ile sınırlıdır.