Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar

Hesaplı Tazelik

  • Anasayfa
  • Rehber
  • İpuçları
  • Videolar
Derin Dondurucu Rehberi,

Derin Dondurucuda Asma Yaprağı Nasıl Saklanır?

 Özge San20 Ağustos 20170 Yorum
18
Shares
Share on FacebookShare on Twitter
Sarma Dolma Asma Yaprağı

Sarma ve dolma yapımında, kimi yörelerde ise direkt olarak yemek yapımında kullanılan asma yaprağı, Türk yemek kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yılın her zamanı keyifle tüketilen sarmalar için her zaman mutfaklarda bulunması istenen asma yaprağı için derin dondurucuda saklama ve salamura yapma gibi çeşitli saklama yöntemleri kullanılmaktadır. Yaprakların tuz içerisinde bekletilmesi şeklinde yapılan salamura işlemi ile uzun süre bozulmadan dayanıklılığını koruyan asma yaprakları, pişirme işleminin öncesinde suda bekletilir. Fakat bu yöntemde yaprakların tuzlu olması gibi bir dezavantaj bulunduğu için derin dondurucuda saklama yöntemi daha kolay ve pratik bir çözümdür.

Mevsiminde taze ve uygun fiyatlı olan asma yaprakları bol miktarda satın alınarak derin dondurucu içerisinde uzun süre boyunca saklanabilir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için atılması gereken ilk adım, derin dondurucuda saklamak için elverişli olan en iyi asma yapraklarının seçilmesidir.

Asma Yaprağını Ne Zaman Almak Gerekir?

Mayıs ve Haziran aylarında toplanan asma yaprakları, bu aylarda yılın diğer zamanlarına göre çok daha uygun fiyatlı ve lezzetlidir. Kış mevsiminde yalnızca salamura olarak satışı yapılan asma yaprağı, Mayıs ve Haziran aylarında taze olarak satın alınarak derin dondurucu içerisinde aylarca tazeliğini koruyacak şekilde saklanabilmektedir. Kış için hazırlanacak olan asma yapraklarını alırken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi yaprakların iyi seçilmesidir.

Asma Yaprağı Nasıl Seçilir?

Asma yaprağının satın alma esnasında detaylı bir şekilde seçilmesi, hem derin dondurucuda saklama işleminin daha kaliteli olması, hem de bu yapraklarla yapılacak olan sarmaların daha lezzetli olması için çok önemlidir. Bu nedenle asma yaprağı seçilirken şu hususlara özen gösterilmesi gerekir:

  • Yırtık veya lekeli bölgeleri bulunan asma yaprakları tercih edilmemelidir.
  • Damarları az olan açık renkli yapraklar seçilmelidir.
  • Sert, iri ve büyük damarlı olan kart yapraklar yerine daha yumuşak olanlar tercih edilmelidir.
  • Sararmış olan yapraklar tercih edilmemelidir.

Asma Yaprağı Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Süre Saklanır?

Mevsiminde satın alınan taze asma yaprakları, doğru şekilde saklanırsa derin dondurucu içerisinde 8 ila 12 ay boyunca tazeliğini koruyabilir. Derin dondurucuya atılacak olan asma yaprakları, öncelikle iyice yıkanarak toprak ve kirlerinden arındırılmalıdır. Daha sonrasında iyice süzülen yapraklar, 8-10 yapraklık desteler halinde alınarak kaynar su içerisinde ters yüz edilir. Bu işlem sonrasında hafif renk değişimi olan yapraklar su içerisinden alınarak süzülür ve soğumaya bırakılır. Tüm yapraklara aynı işlem uygulandıktan sonra süzülüp soğutulmuş olan asma yaprakları, tek pişirmelik miktarlar halinde birleştirilerek buzdolabı poşetleri içerisine yerleştirilir ve derin dondurucuya atılır.

Yaprakların derin dondurucu içerisinde saklandığı süre içerisinde elektrik kesintisi veya dondurucu arızası gibi herhangi bir durum oluştuğu takdirde, ısı kaybının önüne geçilmesi için derin dondurucunun kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Eğer bu durum uzarsa, yapraklar çözülmeye başlayacağı için derhal farklı bir dondurucuya aktarılmalı veya pişirilmelidir. Herhangi bir sebepten dolayı çözülen yapraklar mikrobiyal oluşuma sebebiyet verebileceğinden kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.

Yukarıda belirtildiği şekilde derin dondurucuya atılan asma yaprakları, kullanılacağı zaman dondurucudan çıkarılarak çözdürülür. Üzerine sıcak su döküldükten sonra süzdürülen ve ilk günkü tazeliğini koruyan asma yaprakları, kolaylıkla dolma yapımında kullanılabilir. Bu şekilde kış için kolaylıkla saklanabilen asma yaprakları, her mevsim taze bir şekilde bulunabilmektedir. 8 ila 12 ay boyunca -18 derece ısıda yaprakları taze olarak saklayabilen derin dondurucular, yaprakların besin değerine veya yaprakların tadına herhangi bir etkide bulunmadığı için en çok tercih edilen saklama yöntemleri arasında yer almaktadır.

Asma YaprağıDerin DondurucuDolmaSarma
Previous

Derin Dondurucuda Domates Nasıl Saklanır?

17 Ağustos 2017
Next

Derin Dondurucuda Bamya Nasıl Saklanır?

20 Ağustos 2017

Yorum Bırak Cevabı iptal et

Instagram’da HesaplıTazelik

No images found!
Try some other hashtag or username

En Popüler Yazılar

  • Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    Mantar derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    10 Kasım 2017
  • Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Patlıcan derin dondurucuda nasıl saklanır?

    26 Temmuz 2017
  • Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    Derin Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanmalıdır?

    20 Ağustos 2017
  • Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    Kurabiye derin dondurucuda nasıl saklanır?

    2 Ağustos 2017
  • Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Saklama

    26 Temmuz 2018

Son Yazılar

  • Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    Derin Dondurucunun ve Derin Dondurucuda Saklanan Gıdaların Faydaları

    11 Eylül 2020
  • Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    Mutfakta Kışa Hazırlık Tüyoları

    3 Eylül 2019
  • Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    Derin Dondurucuda Saklayabileceğinizi Bilmediğiniz Yiyecekler

    3 Eylül 2019

Sosyal Medya’da Takip Et!

© 2019 Şenocak Derin Dondurucu. Bütün hakları saklıdır, izinsiz ve kaynak göstermeksizin kullanılamaz.