Mevsim farketmeksizin her çeşit sebze ve meyveyi depolamak, et, balık ve tavuk ürünlerini sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek ya da gıdalarını toplu halde önceden hazırlayıp depolamak isteyen tüketiciler için derin dondurucular vazgeçilmezler arasında yer alır. İdeal derin dondurucu modelini seçmek için ürün tipinden enerji sarfiyatına kadar pek çok konuda kıyaslama yapmak gerekebilir.
Derin Dondurucu Seçimi Esnasında Bakılması Gerekenler Nelerdir?
Derin dondurucu seçimi yaparken dikkat edeceğiniz hususlar arasında yer alan ailedeki kişi sayısı ve mutfak büyüklüğü gibi kriterler en ideal modeli seçmenizi sağlar. Mutfağın büyüklüğü, ailede kaç ferdin yaşadığı ve ailenin tüketim alışkanlıkları seçeceğiniz derin dondurucu modelinin boyutunu direkt olarak etkiler. Dondurucunun boyutunu belirlemeden evvel mutfakta konumlandıracağınız yeri dikkate almanız doğru seçimi yapmanızda son derece önemli bir rol oynar. Seçtiğiniz derin dondurucuyu çok daha uzun süre kullanmak ve gereksiz enerji tüketiminden kaçınmak için dondurucuyu direkt olarak güneş ışığı almayan bir yere konumlandırmak gerekir. Alan belirlendikten sonra diğer hususları göz önünde bulundurarak boyut seçimi yapılması izlenebilecek en doğru yollardan biridir.
Beyaz eşyaların tüketmiş olduğu elektrik, elektrik faturasındaki en büyük kalemler arasında yer alır. 24 saat çalışan derin dondurucu modelleri, en fazla elektrik harcayan beyaz eşyalar arasında bulunur. Hal böyle olunca hem elektrik faturasındaki yükü azaltmak hem de doğanın korunmasına katkıda bulunmak açısından derin dondurucu seçimini yaparken A sınıfı modellere göz atmak en akıllı iştir. Bütçeniz dahilinde A+ ya da A++ bir model tercih etmeniz yıl boyunca çok daha düşük elektrik tüketmenizi sağlar. Dondurma ya da soğutma işlemi yapabilen iki fonksiyonlu derin dondurucular, soğutma ihtiyaçlarında çok daha düşük enerji tüketimi yapmanıza olanak tanır. Üstelik fonksiyonel derin dondurucu modelleri; tek düğme ile şoklama, yiyecek özelliklerini göz önünde bulunduran özel çekmece ve pek çok fonksiyonel özellikten de faydalanabilmenizi sağlar.
Sandık Tipi mi Dolap Tipi mi?
Farklı ihtiyaçlar için üretilen iki çeşit derin dondurucu tipi bulunur. Üst kısımlarında yer alan kapakları yardımıyla dondurma işlemi yapılabilen sandık tipi derin dondurucu modelleri, genel olarak tek parça kazandan oluşan iç yapıları sebebiyle hacimce büyük yiyecekleri saklama konusunda yüksek verimlilik sunar. Sadece üst tarafta yer alan kapak yardımı ile açılmaları, soğuk havayı çok daha iyi muhafaza etmelerine yardımcı olur. Yalıtım sistemleri oldukça iyi olan sandık tipi modeller, enerji kullanımında da yüksek verimlilik sunar. Ağır kapak yapıları, kapağın açık olması nedeniyle oluşabilecek hava sızıntılarını en aza indirir. Bu durum elektrik kesintisi ve arızalanma durumlarında gıdaların çok daha uzun süre çözünmeden kalmalarına yardımcı olur. Sandık tipi modelleri yapısı itibariyle dondurucu iç tasarımının fazlasıyla bölmelendirilmemesi sonucu dondurmak istenilen ürünlerin yığılarak depolanmasına neden olur. Bu durum alt tarafta kalan gıdalara ulaşımı zorlaştırabilir. Yiyecek arama esnasında fazla zaman kaybetmek dondurucunun içinin ısınmasına neden olabilir. Bu durum da elektrik tüketimini arttırabilir.
Bir diğer derin dondurucu tipi ise, dikey olarak konumlandırılmış dolap tipi derin dondurucu modelleridir. İçerisi çekmecelerle ayrılabilen dolap tipi modeller, rafları farklı derecelerle soğutabilmeye olanak tanır. Bu modeller görünüşleri ve iç dizaynları buzdolaplarını andırdığı için gıdalar kolaylıkla dondurucuda organize edilebilir. Küçük hacimli yiyecek maddelerini depolamak için ideal olan bu modeller, enerji verimliliği konusunda her ne kadar verimsiz gibi görünseler de, yiyecekleri arama sırasında harcanan zamanı azalttığı için ani ısınma sebebiyle oluşan enerji kayıplarını en aza indirir. Dolayısıyla daha büyük hacimli yiyecekleri depolamak için sandık tipi modelleri, küçük hacimli yiyecekler içinse dolap tipi modelleri tercih etmek ihtiyaçlarınız doğrultusunda en doğru seçimi yapmanızı sağlar.